Meer dan 100 kuikens zijn uit hun 18 meter hoge nesten gesprongen in een mislukte poging om te ontsnappen aan de hitte in Oregon in de Verenigde Staten.

hittegolf
Kuikens springen uit nesten om aan hittegolf in Oregon te ontsnappen | Foto: Pixabay

Ontsnappen aan de warmte

In de Amerikaanse staat Oregon was vorige maand sprake van een recordbrekende hittegolf. De warmte had een groot effect op mens en dier. Voor veel kuikens, voornamelijk prairiebuizerden en Coopers sperwers, was de hitte te veel geworden. In de hoop verfrissing te vinden besloten ze hun nesten vroegtijdig te verlaten. Meer dan honderd donzige kuikens sprongen uit hun 18 meter hoge nesten. De kuikens waren te jong om al te kunnen vliegen en vielen vanuit de hoge nesten op de grond. Het grootste deel van de kuikens overleefde de val en wordt nu opgevangen in het Blue Mountain Wildlife revalidatiecentrum. Wanneer de kuikens hersteld zijn, zullen ze terugkeren in het wild. Dertien kuikens moesten geëuthanaseerd worden, omdat zij te veel of te zware breuken hadden opgelopen door hun val.

Kuikens helpen

Veel bezorgde burgers belden naar het centrum over de vallende kuikens. De jonge vogels kunnen geholpen worden door bijvoorbeeld het uitzetten van water en het aanzetten van sproeiers, maar Lynn Tompkins, directeur van het Blue Mountain Wildlife centrum, waarschuwt dat het redden van de kuikens niet altijd de beste optie is. Vaak zijn de ouders nog in de buurt en het centrum haalt niet graag baby´s van welke soort dan ook weg bij hun ouders, want zij zijn het meest gekwalificeerd om voor hun kroost te zorgen. Het was een ongewone situatie dat zoveel kuikens het nest te vroeg verlieten door de warmte. “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Tompkins. Ze hoopt dat dit volgend jaar niet nog eens zal gebeuren, maar ze weet dat met klimaatverandering en de extreme, toenemende hitte dit soort dingen waarschijnlijk vaker zullen gebeuren.

Hittegolf

Het was de op één na heetste juni in de staat Oregon volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration. De temperaturen liepen op tot 47 graden Celsius op 29 juni. De hittegolf werd veroorzaakt door klimaatverandering en een aanhoudend hogedrukgebied, en kostte aan honderden mensen het leven. Ook de impact op de natuur is groot. Naast de vallende kuikens in Oregon, heeft dezelfde hittegolf ook in Canada grote gevolgen gehad. Ruim een miljoen zeedieren werden daar levend gekookt. Daarnaast heeft de extreme hitte geleid tot grote bosbranden in het gebied.

Ruim 1 miljard zeedieren levend gekookt door hittegolf Canada

Ongekend

Tompkins is al 30 jaar werkzaam in het rehabiliteren van wilde dieren en zegt dat de situatie van de kuikens totaal ongekend was. Ze kan zich niet herinneren dat de extreem hoge temperaturen zoals nu meerdere dagen aanhielden in juni en juli. De kuikens konden hier simpelweg niet op een andere manier mee omgaan dan uit hun nesten te springen om zo aan de hitte proberen te ontsnappen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop