Orka MorganOrka Morgan is vandaag begonnen aan haar reis naar Tenerife. Rond half 10 vanmorgen vertrok de vrachtwagen met daarin het jonge zeezoogdier onder politiebegeleiding naar luchthaven Schiphol, waar het om 11 uur aankwam.

De orka werd op Schiphol op een dieplader met tillift in een vliegtuig geschoven. Onderweg zijn verzorgers en een dierenarts bij het dier. Het vliegtuig zal veel langzamer dan gewoonlijk stijgen en dalen om turbulentie en schokken zo veel mogelijk te voorkomen.

In Harderwijk geldt sinds maandag een noodverordening om actievoerders die het transport tegen zouden willen houden aan te kunnen pakken. De Orka Coalitie, die maanden lang via juridische wegen heeft gestreden om Morgan weer in de vrije natuur te krijgen, heeft echter verklaard niet van plan te zijn het transport met demonstraties tegen te houden en is dan ook verbaasd over de verordening.

Op Tenerife zijn alle voorzieningen getroffen om Morgan zo snel mogelijk naar Loro Parque te brengen. Volgens het Dolfinarium Harderwijk kan Morgan zichzelf niet meer in het wild redden. Een groot aantal vooraanstaande wetenschappers en orkaspecialisten zijn het daar niet mee eens. Dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie, wilden dat het zoogdier terug zou keren naar mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen. De Orka Coalitie overweegt om in hoger beroep te gaan.