Luid applaus weerklonk gisteren terwijl reddingswerkers bezig waren mensen en dieren te redden uit het puin in de Mexicaanse hoofdstad Mexico Stad. Een golden retriever was gevonden en werd onder veel gejuich onder het puin vandaan gehaald. Een moment van hoop in een zee van angst en paniek. Ieder leven dat gered kan worden telt, net als ieder minuut die voorbij gaat.

aardbeving Mexico
Hondje gered uit puin aardbeving Mexico | Foto: screenshots video

Afgelopen dinsdag was er een heftige aardbeving in Mexico, met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Minstens 238 mensen zijn overleden en er zijn veel gewonden. Er wordt vermoed dat er nog veel mensen en dieren onder het puin liggen, want veel gebouwen in Mexico Stad zijn ingestort. De krachtige aardbeving heeft ook schade aangericht in andere plaatsen in Mexico, zoals Acapulco, Oaxaca, Guadalajara, Colima, Morelos, Puebla en Chipancingo. De beving vond plaats op precies dezelfde dag als de laatste verwoestende aardbeving van 19 september 1985 in centraal Mexico, een zeer krachtige aardbeving die het leven kostte aan zo’n 10.000 mensen. Verder vond er op 7 september ook al een hevige aardbeving plaats in Mexico, in het zuiden van het land, met een kracht van 8,2. Mexico is momenteel bezig met het redden van zoveel mogelijk levens.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Humane Society International/Mexico staat klaar om dieren te helpen die het slachtoffer zijn van de aardbeving. Dierenartsen hebben al veel dieren in nood geholpen na de eerste beving van 7 september in de staten Oaxaca en Chiapas. De directeur programma’s van HSI/Mexico, Claudia Edwards, zei over de aardbeving in Mexico Stad:

“Veel delen van Mexico Stad, Morelos en Puebla zijn verwoest en we weten dat de noodzaak voor humanitaire hulp en voor de dieren immens gaat zijn. We vragen iedereen om bij hun dieren te blijven. Als er geëvacueerd moet worden, neem ze mee. Als men een dier in nood ziet, neem contact op met de lokale autoriteiten. We werken samen met federale en lokale autoriteiten om de behoeftes van dieren te evalueren en daar zo snel mogelijk op te reageren, rekening houdend met menselijke veiligheid als de prioriteit van de regering.”

Edwards is net terug uit Juchitán, een stad die zwaar getroffen is door de aardbeving van 7 september. Daar leidde ze een groep dierenartsen. Het team van HSI heeft daar een kliniek voor noodgevallen opgezet en heeft inmiddels al 1.350 dieren behandeld, voornamelijk honden en katten. Edwards:

“Het raakte me enorm om te zien dat mensen zoveel van hun dieren houden en dat ze zo bezorgd om ze zijn. Honderden mensen kwamen van ver weg om hun dieren te laten behandelen. Velen bekommerden zich om de honden die op straat leven, die ze samen met hun eigen huisdieren naar de kliniek meenamen. Veel mensen boden hun hulp aan om te helpen met het schoon houden van de kliniek en de gemeenschap te waarschuwen waar we staan.”

Een van de straathonden was de zwaargewonde Juchito, die een open breuk had. Een kind nam hem mee naar de kliniek, nadat de hond dagen op straat had doorgebracht. De hond wordt nu behandeld door het team.

Het gebrek aan dierenartsen, medicijnen voor dieren, etc motiveerde HSI om de kliniek op te zetten. HSI heeft inmiddels 7 ton aan dierenvoedsel verspreid samen met andere organisaties, waarmee meer dan 2.000 dieren gevoed zijn. Met de nieuwe ramp in Mexico Stad ligt er een nieuwe uitdaging voor de regering, reddingswerkers en organisaties om zoveel mogelijk mensen en dierenlevens te redden.

Bronnen: Infobae, HSI ©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer