World Rhino Day, of Wereld Neushoorn Dag, werd in 2010 voor het eerst georganiseerd door WWF Zuid-Afrika en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat jaarlijks op 22 september plaatsvindt. Overal wordt aandacht gevraagd voor het trieste lot van de vijf neushoornsoorten: de witte neushoorn, zwarte neushoorn, Javaanse neushoorn, Sumatraanse neushoorn en de Indische of pantserneushoorn. Zij worden met uitsterven bedreigd door de immer voortdurende stroperij en illegale handel in dierproducten.

stropers
Witte neushoorns | Foto: Zigomar/Wikimedia

Neushoorns zijn dagelijks het slachtoffer van stropers, die de dieren doden voor hun hoorn die op de zwarte markt veel geld opbrengt. Volgens de traditionele Aziatische en vooral Chinese geneeskunde bevat de hoorn geneeskrachtige bestanddelen, maar dit is klinkklare onzin. Neushoornhoorn bestaat uit keratine en dat is hetzelfde materiaal waarvan onze nagels gemaakt zijn, en er is nooit bewijs gevonden dat keratine enige medische waarde heeft. Toch worden er dagelijks gemiddeld drie neushoorns gedood dankzij dit hardnekkige bijgeloof.

World Rhino Day
Zwarte neushoorn | Foto: Ikiwaner/Wikipedia

De aantallen neushoorns nemen dan ook gestaag af, en als de stroperij niet wordt gestopt is de kans groot dat er over 10 jaar geen neushoorns meer in het wild leven. In Afrika komen in het wild inmiddels minder dan 5.000 zwarte neushoorns en hooguit 20.000 witte neushoorns voor. De Indische neushoorn telt maximaal 3500 exemplaren en van de Javaanse en Sumatraanse neushoorns zijn respectievelijk nog maar zo’n 100 en 60 dieren in leven (cijfers 2016).

Geen feestje
Hoewel World Rhino Day het bestaan van neushoorns viert is er dus geen enkele reden voor een feestje. Regelmatig horen we berichten over plannen om de binnenlandse handel in hoorns te legaliseren, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Afrika. Legalisering zou de illegale handel moeten stoppen en zogenaamd beheersbaar zijn. Maar het toestaan van de handel maakt dat stropen nog meer lucratief wordt, omdat op het verkopen van de hoorns geen sancties meer staan. Bovendien wordt de vraag naar hoorn aangewakkerd, dus legalisering is van geen enkel nut voor de dieren zelf.

World Rhino Day
Foto: WorldRhinoDay.org

Global March
Olifanten ondergaan hetzelfde lot als neushoorns vanwege hun ivoor. Om aandacht te vragen voor neushoorns en olifanten, en alle andere diersoorten die het slachtoffer zijn van stroperij, vindt op 7 oktober de Global March for Elephants & Rhinos plaats (#GMfER). In Nederland is de GMfER in Amsterdam en deze wordt georganiseerd door Animals Today. Dus maak jij je ook zorgen over het lot van deze majestueuze dieren, sluit je dan aan bij de mars in Amsterdam. Meer informatie vindt je onderaan dit artikel.

Sluit op 7 oktober aan bij de GMfER in Amsterdam, of ergens anders in de wereld. Doe mee en laat je stem horen voor de dieren die dat zelf niet (meer) kunnen. Het thema is ‘March for justice, justice for all!’

GMfER Amsterdam

De mars vertrekt om 14 uur vanaf het Centraal Station in Amsterdam. Meer informatie vind je op:

– Website #GMfER Amsterdam
– Facebookpagina #GMfER Amsterdam
– Meld je even dat je ook komt?

©AnimalsToday.nl Bart van Riel