Onderzoekers van Humane Society International (HSI) hebben undercover videobeelden gemaakt van een Chinees slachthuis waar de situatie zo gruwelijk is, dat ze het een ‘horrorhuis’ noemen. 10.000 konijnen komen hier dagelijks op een vreselijke manier aan hun eind, voor nutteloze bontrandjes aan kledingstukken.

gevild
Vlak voor ze worden geslacht zitten de konijnen op elkaar gepropt in kleine kooien | Foto: screenshot video

Uit de schokkende beelden blijkt dat de konijnen onder weerzinwekkende omstandigheden op elkaar gepropt in kleine, smerige kooitjes worden gehouden, waarin ze niet eens kunnen staan. Medewerkers trekken de dieren aan hun oren uit de kooien en slaan ze met een mes, bedoeld om ze bewusteloos te slaan voor ze worden gedood.

Dit blijkt lang niet altijd te werken, omdat op de beelden te zien is dat diverse konijnen nog kronkelen van de pijn als ze aan een achterpoot aan een haak worden opgehangen. Hierna snijdt men ze de keel door en wordt hun vel van het lijf gestroopt.

Het is letterlijk productiewerk: medewerkers van het slachthuis, die in de beelden geen greintje compassie tonen voor de dieren die ze op zo’n wrede manier behandelen, krijgen per gedood dier betaald. Hoe sneller ze werken, hoe meer het ze oplevert.

Claire Bass van HSI UK:

“Het gebouw dat we in China vonden is een horrorhuis voor duizenden konijnen. Hun vacht wordt verkocht aan het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Uit de beelden blijkt een gruwelijk lijden dat voor miljoenen dieren in de bontindustrie de dagelijkse werkelijkheid is. Iedereen die kleding als handschoenen en jassen koopt met een echt bontrandje, moet weten dat zijn of haar geld direct bijdraagt aan deze wreedheid.”

“Als iedereen die ervoor kiest echt bont te dragen, onze video te zien kreeg voorafgaand aan het afrekenen, denk ik dat de meesten ontzet zouden zijn en alsnog een diervriendelijk product zouden uitkiezen.”

De manier waarop het in het gefilmde slachthuis aan toe gaat is geen uitzondering: in andere faciliteiten in China werden vergelijkbare omstandigheden geconstateerd. De slachthuizen worden slecht onderhouden, ze worden praktisch niet gecontroleerd en de medewerkers krijgen slecht betaald. Door deze intensieve bontfabrieken is het bont zeer goedkoop, vaak zelfs voordeliger dan synthethisch materiaal.

Fabrikanten die denken dat ze kleding laten maken met nepbont (faux fur) worden geregeld opgelicht. Uit laboratoriumonderzoek van HSI bleken diverse kledingstukken van TK Maxx en House of Fraser echt bont te bevatten. Deze firma’s hebben hierop de relatie met de betreffende leveranciers per direct beëindigd. Bij 60 producten die verkocht werden op markten en in kleine winkels, waarin geen label was bevestigd of waarbij op het label stond vermeld dat ze waren gemaakt van polyester en nylon, werd door de onderzoekers ook geconstateerd dat het echt bont betrof.

Sinds het produceren van bont in het Verenigd Koninkrijk verboden werd in 2000, wordt bont vooral geïmporteerd uit landen zoals China.

Bekijk hier de film die Humane Society International maakte in het Chinese slachthuis. Waarschuwing: zeer schokkende beelden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde