Op internet circuleren video’s waarop te zien is hoe toeristen in Thailand zich laten masseren door olifanten. Zo laat een toerist zich in onderstaande video op zijn ligbed op het strand masseren door twee jonge olifanten. De dieren slaan de toerist zachtjes met hun slurven en kloppen op zijn rug met hun poten.

masseren
Toeristen werken door onwetendheid mee aan ernstig dierenleed | Foto: screenshot video

Olifantenmassages worden in de media nogal eens weggezet als een leuke vakantieactiviteit, maar dat is voor de dieren zelf absoluut niet het geval. De meeste olifanten zijn, net zoals de olifanten die worden gebruikt voor olifantenritjes en andere olifantenattracties, al op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Daarna komen ze in trainingsprogramma’s terecht die als doel hebben om hun geest te breken. Deze praktijken staan bekend als “training crush” of “elephant crush”. Steken, het aanbrengen van verwondingen, het opsluiten in kleine kooien, het onderwerpen aan uithongering, een gebrek aan water en het onthouden van slaap kunnen onder andere deel uitmaken van zo’n training crush. Dit alles met als doel om de olifanten te domesticeren. Na de training zijn de olifanten geestelijk gebroken en zijn ze gemakkelijk om te buigen naar de wensen van de trainers. Zo worden ze dus bijvoorbeeld getemd tot masseurs.

Doen de olifanten niet wat de trainers willen, dan schromen deze niet om scherpe voorwerpen te gebruiken waarmee ze de olifanten steken om hun ‘slechte’ gedrag te corrigeren.

Toeristen mogen dan denken dat deze massages en andere olifantenattracties onschuldig zijn en de dieren hier niet onder lijden, het tegendeel is waar. De olifanten gaan er geestelijk aan onderdoor. Zij worden gedwongen om naar de pijpen van hun trainers te dansen. Mensen die met deze dieren te doen hebben kunnen het beste olifantenattracties vermijden. De toeristen die toch graag een olifant van dichtbij willen zien kunnen het Elephant Nature Park in het noorden van Thailand bezoeken. In dit park worden olifanten, die zijn gered uit toeristenattracties, opgevangen. Toeristen kunnen hier de olifanten bewonderen en ook in contact komen met de olifanten, maar dan wel op een manier waar de olifanten zich bij op hun gemak voelen. Mocht je ooit Thailand bezoeken dan kan je hier meer vinden over een bezoek aan het park.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat