Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het verhandelen van dieren via het internet. Dat stelt de Sophia-Vereeniging, in reactie op het bericht over de Hagenaar die kittens overnam via Marktplaats.nl en ze vervolgens voor de lol martelde en doodde. De internethandel werkt bedoeld en onbedoeld dierenleed in de hand, aldus de vereniging.

Marktplaats.nl - internethandel

‘Minder goede bedoelingen’

Een 44-jarige man uit Den Haag werd de afgelopen week aangehouden omdat hij meerdere jonge kittens doodde die hij online had verkregen. Dat zou hem ‘een goed gevoel’ hebben gegeven, zo meldde het Openbaar Ministerie. De man haalde de diertjes op bij mensen die ze ‘gratis af te halen’ aanboden op Marktplaats.nl. Vervolgens schopte en sloeg hij ze thuis dood.

“Verschrikkelijk”, zo reageert een woordvoerder van de advertentiewebsite op de gebeurtenis. “Veel dieren vinden via Marktplaats een goed nieuw thuis. Maar net als in de echte wereld komt het helaas ook op Marktplaats voor dat iemand minder goede bedoelingen heeft.”

De verkoopwebsite geeft aan bezoekers erop te attenderen waar zij op moeten letten bij de aanschaf van een huisdier via het internet, maar zich niet te bemoeien met het uiteindelijke contact tussen koper en verkoper.

Drempel te laag

De Sophia-Vereeniging vindt het jammer dat Marktplaats geen verantwoordelijkheid neemt als het gaat om dierenwelzijn en de verkoop van dieren blijft toestaan. Dat dieren via dergelijke websites verhandeld kunnen worden, brengt alleen maar dierenleed met zich mee. Hetzelfde geldt voor de verkoop van dieren in dierenwinkels en tuincentra. De drempel om een dier aan te schaffen is veel te laag, waardoor talloze dieren ernstig lijden. De Sophia-Vereeniging zou graag zien dat er een verbod komt op de online handel in dieren en dat mensen alleen een gechipt huisdier kunnen aanschaffen bij een opvang, asiel of een bonafide fokker. Ten eerste betaalt de koper voor het dier, wat preventief werkt. Met een verplichte chip kan de eigenaar gemakkelijker achterhaald worden en kunnen misstanden beter bestreden worden. Bovendien screenen asielen en goede fokkers de kopers van hun dieren, om er zeker van te zijn dat ze goed terecht komen.

Geen controle

De internethandel biedt geen enkele controle op waar een dier vandaan of terecht komt, waardoor kwaadwillende kopers en verkopers gemakkelijk hun gang kunnen gaan. Zo is het risico groot dat het dier afkomstig is van iemand die enkel fokt uit winstbejag, met zo veel mogelijk nestjes per moeder, geen medische zorg en jongen die veel te vroeg bij de moeder worden weggehaald. Het gevolg laat zich raden: de dieren zijn zwak, ziek en lastig opvoedbaar. Soms is euthanasie de enige redding. Maar ook mensen die het goed bedoelen, gaan veel sneller de mist in doordat een dier zo gemakkelijk verkrijgbaar is. Men denkt niet na over hoeveel tijd, geld, energie en aandacht een huisdier vergt en schaft een dier impulsief aan. Het gevolg: men krijgt spijt en het dier gaat in het gunstigste geval van baasje naar baasje, maar meestal belandt het op straat of in het asiel. Als het dier toch gehouden wordt, dan kwijnt het weg van eenzaamheid.

Overvolle asielen

Een verbod op het handelen in dieren via het internet zou ook het enorme aantal dieren in asielen verminderen. Veel mensen nemen bewust (want het is schattig) of onbewust (het huisdier is niet gecastreerd en raakt per ongeluk zwanger) een nestje dieren, met de wetenschap dat er online volop afnemers voor te vinden zijn. Dagelijks worden duizenden jonge dieren aangeboden op Marktplaats.nl, terwijl de asielen overvol zitten met huisdieren waar niemand voor wil zorgen. Zij hebben zo geen enkel perspectief op een baasje dat hen een goed thuis biedt. De Sophia-Vereeniging is groot voorstander van verplichte castratie van huisdieren. Wie toch een nestje dieren wil, moet dan eerst een ontheffing aanvragen. Ondertussen roept de vereniging huisdiereigenaren op om zelf verantwoordelijkheid te nemen: neem geen nestje en castreer uw huisdier. Daarmee geeft u asieldieren een kans en wordt dierenleed pas écht voorkomen.

Persbericht Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren