Rendieren die in Lapland leven moeten voor voedsel steeds verder naar het zuiden trekken. Volgens plaatselijke wetenschappers ligt de oorzaak bij klimaatverandering.

Klimaatverandering drijft rendieren Lapland zuidwaarts
Rendieren in de zomer | Foto: publiek domein

De rendieren in Lapland gedijen het beste in winters met temperaturen van rond de -30 graden, waarin ze leven van de begroeiing onder de sneeuw. Het favoriete maaltje van deze rendieren is korstmos. Maar doordat de aarde opwarmt en de winters in Lapland instabieler worden, komt het vaker voor dat zich ’s winters een laag ijs op de sneeuw vormt omdat het heeft geregend of de sneeuw smelt. Als het ’s winters warmer wordt, regent het meer en sneeuwt het minder, waardoor de sneeuw die er al ligt in ijs verandert. Vervolgens kunnen de rendieren het mos niet ruiken of bereiken door het harde ijs, dus trekken ze naar gebieden waar er meer sneeuw ligt.

Klimaatverandering drijft rendieren Lapland zuidwaarts
Klimaatverandering drijft rendieren Lapland zuidwaarts, waar meer sneeuw ligt | Foto: publiek domein

Als gevolg moeten de rendieren soms tot wel honderd kilometer afleggen om aan voedsel te komen. Wetenschappers vermoeden dat de dieren hierdoor verhongeren, hun jongen achterlaten en lichtere jongen krijgen. Er is nog minder dan de helft van de oorspronkelijke rendieren over, en volgens een studie in 2016 op het Noorse eiland Svalbard (Spitsbergen) door het James Hutton Instititute worden rendieren steeds lichter en kleiner. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door een tekort aan voedsel veroorzaakt door klimaatverandering.

Warmere winters

De Noordpool warmt sneller op dan waar dan ook: zelfs twee keer zo snel dan de rest van de wereld. De temperatuur in Lapland is volgens het Meteorologisch instituut in Finland dan ook al met 1,5 graden gestegen in de afgelopen 150 jaar, terwijl dit voor de rest van de wereld juist het beoogde kantelpunt is. Waar het vroeger makkelijk -50 graden was op Lapland, heersen er tegenwoordig ’s winters soms temperaturen van -20 tot 0 graden. Het komt daarom geregeld voor dat de rendieren moeten wegtrekken, terwijl dat in het verleden gemiddeld eens in de dertig jaar voorkwam.
.

IJsberen gedwongen om grotere afstanden af te leggen voor voedsel

.
Rendieren zijn een van de vele diersoorten die worden getroffen door klimaatverandering: eerder werd bekend dat ijsberen verdreven worden van hun traditionele leefgebied. Het is dan ook de taak om de opwarming van de aarde zo veel mogelijk te beperken om het uitsterven van deze diersoorten te voorkomen.

Bronnen:

Bevers trekken noordwaarts door opwarming toendra

AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner