De NVWA en de dierenpolitie hebben donderdag tijdens een gezamenlijke actie 7 koeien in bewaring genomen. De situatie waarin deze dieren verkeerden was zeer slecht. Er werden ook 6 kadavers aangetroffen en 3 ernstig verwaarloosde koeien moesten ter plekke geëuthanaseerd worden.

Inbeslagname ernstig verwaarloosde koeien
Een van de ernstig verwaarloosde koeien | Foto: via Politie.nl

Toen de dierenpolitie en de NVWA donderdagochtend op een adres in Noord-Holland op het terrein de controle wilden uitvoeren, dachten de aanwezige mensen op het terrein dat zij hen de toegang konden weigeren. Overheidsdiensten mogen echter op basis van de Wet dieren alle plaatsen betreden. De inspecteurs van de NVWA en de politie zijn het terrein opgegaan en troffen hier diverse dieren aan die ernstig verwaarloosd waren.

Ernstig verwaarloosde koeien

Op het terrein werd geconstateerd dat de leefomstandigheden van de dieren ernstig te wensen overliet. Veel dieren stonden tot aan hun knieën in de uitwerpselen en modder en er was geen tot weinig voer en water beschikbaar. Tussen de levende koeien werden 6 kadavers van koeien aangetroffen. Drie koeien waren ernstig verzwakt en/of ziek en een van hen lag tussen de kadavers in. Omdat de drie koeien er zo slecht aan toe waren, moest de dierenarts ze ter plekke laten inslapen.

Eders ondergebracht

Zeven koeien werden in bewaring genomen door de NVWA. Zij zijn door de dierenarts onderzocht en bleken ernstig verzwakt. Ze zijn overgebracht naar een adres waar zij de verzorging krijgen die ze hard nodig hebben. De NVWA en de politie hebben meerdere processen-verbaal opgemaakt tegen de eigenaren van deze dieren. Het onthouden van de nodige zorg aan dieren is een misdrijf.

Bron: