De Duitse topspringruiter Ludger Beerbaum is in opspraak geraakt door undercoverbeelden van springtrainingen bij hem op stal, gepubliceerd door RTL Duitsland. Te zien is hoe de verboden trainingsmethode ‘barreren’ wordt gebruikt. Beerbaum spreekt van laster, maar de beelden spreken voor zich. De wereldpaardensportbond FEI spreekt van ‘onaanvaardbare trainingsmethoden’ en start een onderzoek naar de zaak.

Duitse topspringruiter onder vuur door verboden trainingsmethode
Duitse topspringruiter onder vuur door verboden trainingsmethode barreren | Foto: schermfoto video Minter/YouTube

Ludger Beerbaum is een grote naam in de paardensport. De meervoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen heeft met zijn ‘Ludger Beerbaum Stables‘ in Riesenbeck een flink paardensportimperium opgebouwd. Hoe het er daar op de trainingsstal aan toegaat, daarover zond RTL Duitsland dinsdag 11 januari een reportage uit.

Slaan tegen de voorbenen

In de reportage zijn in het geheim gemaakte video-opnamen te zien, gemaakt door een insider van de stal van Beerbaum. Ook stuurde RTL zelf iemand undercover, die op de stal opnamen maakte. Op de videobeelden is onder andere Beerbaum te zien, terwijl hij tijdens een training met zijn paard over een hindernis springt. Op de sprong slaat een medewerker met een balk tegen de voorbenen van het paard. Dit wordt ‘barreren’ genoemd en is een in Duitsland verboden trainingsmethode. Door de onverwachte klap op hun voorbenen gaan de paarden voorzichtiger en hoger springen, althans, dat is de gruwelijke gedachte achter deze methode. Het veroorzaakt ernstige pijn bij het paard en is in strijd met de Wet op de dierenbescherming in Duitsland. Sinds een groot barreerschandaal in 1990, met in de hoofdrol niemand minder dan Paul Schockemöhle, is barreren in Duitsland verboden.

Duitse topspringruiter onder vuur door verboden trainingsmethode
Ludger Beerbaum (2005) | Foto: Christoph Wilhelms (Christoph73)/Wikipedia

Barreren of toucheren?

Ludger Beerbaum noemt de reportage van RTL ‘vals en lasterlijk’. Ook zegt hij dat de getoonde beelden niets te maken hebben met het verboden barreren. Hij kondigt dan ook juridische stappen aan:

“Het voorwerp dat op de video te zien is, voldoet aan de specificaties van de Duitse Hippische Federatie voor het toegestane ‘toucheren’: niet langer dan 3 meter, maximumgewicht van 2 kilogram.”

Het zogenaamde ’toucheren’ is wel toegestaan in Duitsland. Het verschil tussen barreren en toucheren zit ‘m in het materiaal dat wordt gebruikt. Met massief materiaal, zoals staal of massief hout, tegen de benen van het paard slaan bij het springen is barreren en is verboden. Met licht materiaal aantikken, bijvoorbeeld bamboe, is toucheren en mag (nog) wel. Oordeel zelf en bekijk de undercoverbeelden (er is een mogelijkheid dat deze beelden vanwege copyrightschending door de uploader van YouTube verdwijnen):
.

Gepunte balken

Volgens de regels van de Duitse Hippische Federatie (FN) is het toucheren toegestaan. In de richtlijnen staat:

“Toucheren is een professionele sensibilisatie van het paard door gerichte aanrakingen van de benen van het paard tijdens het springen. Het paard moet gestimuleerd worden met de taststok om de coördinatie te verhogen.”

Ook staat er in de richtlijnen, dat de textuur van de balken rond en glad moeten zijn, van niet-splinterend materiaal. In de reportage van RTL werden door de RTL-medewerker balken met punten gevonden op de stal van Beerbaum. Beerbaum had daarover gelijk zijn reactie klaar, door te zeggen dat die gepunte balken nog uit een overname van hindernismateriaal stammen en niet worden gebruikt tijdens de training.
.

@rtl_com

Verboden trainingsmethode

De wereldpaardensportbond (FEI) is heel duidelijk over de beelden en doet onderzoek naar de zaak:

“De FEI veroordeelt absoluut elke vorm van paardenmishandeling en de trainingsmethoden die worden getoond in de videobeelden van RTL zijn totaal onaanvaardbaar vanuit het oogpunt van paardenwelzijn en in strijd met de FEI-voorschriften.”

Secretaris-generaal Sönke Lauterbach van de Duitse Hippische Federatie (FN)) reageert een stuk softer:

“Om een serieuze inschatting van de feiten te kunnen maken, is al het video- en bewijsmateriaal nodig. We doen daarom nogmaals een beroep op RTL om dit volledig aan ons ter beschikking te stellen.”

.

Springruiter Kocher geschorst om elektrische sporen

Dierenmishandeling in de paardensport

Ook dierenrechtenorganisatie PETA laat van zich horen en heeft bij het Openbaar Ministerie in Münster een aanklacht ingediend tegen Ludger Beerbaum een een andere nog onbekende persoon wegens wrede dierenmishandeling en medeplichtigheid. Volgens PETA zijn deze opnamen verder bewijs dat wrede methoden om prestaties te verbeteren aan de orde van de dag zijn in de paardenindustrie. PETA-medewerker Peter Höffken:

“Dierenmishandeling in de paardensport is een rode draad. De sector is duidelijk niet te onderwijzen. Wij roepen politici op om eindelijk een einde te maken aan deze dierenmishandeling.”

Een werkgroep gaat de FN-richtlijnen, en dan met name het toegestane ‘toucheren’, tegen het licht houden. Want laten we wel zijn: waarom is het anno 2022 überhaupt toegestaan om tijdens een springtraining met een voorwerp tegen de benen van een paard te slaan?!

Bronnen:

Duitse springruiter Kevin Lemke slaat vertrouwen uit paard

#GNvdD: Moderne vijfkamp na 2024 zonder paardrijden

©AnimalsToday.nl