De Amerikaanse springruiter Andy Kocher is tien jaar geschorst na het bewezen gebruik van elektrische sporen op zijn paarden. De dieren kregen daarmee tijdens wedstrijden, waarin al het uiterste van ze wordt gevraagd, elektrische schokken toegediend om ze tot betere prestaties te dwingen. Dit blijkt uit onderzoek van de internationale paardensportbond Fédération Équestre Internationale (FEI).

Bewijzen van gebruik elektrische sporen
Bewijzen van gebruik elektrische sporen door Andy Kocher | Foto: screenshot video Anita Girlietainment/YouTube – origineel via Grand Prix Media

Kocher raakte vorig jaar in opspraak, toen een klokkenluider aan de bel trok bij het Franse paardensportmagazine GRANDPRIX. Het blad publiceerde foto’s waarop te zien is dat Kocher tijdens een springwedstrijd een drukknop in zijn hand verbergt. Die knop zou met stroomdraden in verbinding staan met zijn sporen. Met de handknop kon hij zo, wanneer hij het nodig vond, het paard een elektrische schok toedienen. Het paard voelt zich dan gedwongen om vooruit te gaan of om over een hindernis te springen.

elektrische sporen
Door een schok via de elektrische sporen wordt het paard tot betere prestaties gedwongen | Foto: publiek domein

Schorsing na gebruik elektrische sporen

Kocher, toen 71ste op de wereldranglijst, ontkende in alle toonaarden en zou natuurlijk nooit zoiets doen ‘uit liefde voor zijn paarden’. De publicatie leidde tot een onderzoek van de FEI naar Kocher en hij werd in oktober 2020 voorlopig geschorst. Nu blijkt dat de beschuldigingen kloppen en is Kocher voor 10 jaar geschorst. De schorsing houdt in dat hij niet aan wedstrijden mag deelnemen en zelfs niet als toeschouwer aanwezig mag zijn. Tevens moet hij een boete betalen en de proceskosten, totaal zo’n 16.000 euro. Met terugwerkende kracht worden hij gediskwalificeerd van alle toernooien, waaraan hij tussen juni 2018 en november 2019 deelnam.

In onderstaande video legt de Duitse vlogger Anita Girlietainment uit wat Kocher uitgespookt heeft:
.

Ruiter al eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat springruiter Andy Kocher in opspraak is. Zo deed de FEI ook in 2019 al onderzoek naar hem, omdat hij zijn paard Carollo toch startte in de derby van Calgary, terwijl het paard zichtbaar vermoeid was. Het sportpaard had de dag ervoor de Queen Elizabeth II Cup op Spruce Meadows gewonnen, maar had dus al drie zware rondes in de benen. Een dag later is voor aanvang van de derby het paard zichtbaar heel moe. In een filmpje grapt iemand uit het team van Kocher daar nog over. Maar Kocher laat zich niet weerhouden en verschijnt gewoon aan de start met de vermoeide ruin.

In de loodzware derby maakt het dier de ene na de andere fout. Maar Kocher toont geen medelijden en laat de doodvermoeide Carollo alle 25 hindernissen springen. Er werd toen schande van gesproken. Ook door Roy Wilten, mede-eigenaar van de ruin Carollo. Wilten liet op Facebook weten verontwaardigd en verdrietig te zijn, dat er zo met het welzijn van paarden wordt omgegaan en er niet wordt ingegrepen door officials als een paard zo overduidelijk vermoeid is. Zijn bericht kreeg veel bijval.

Bekijk de Facebookpost van Wilten en het filmpje waarop Kocher het vermoeide paard over de hindernissen jakkert:
.

elektrische sporen

Uiteindelijk besloot de FEI toen niet in te grijpen tegen Kocher. Maar bij een dierenmishandelaar blijft het meestal niet bij één keer. De elektrische sporen zijn nu zelfs de FEI te gortig. Kocher heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het CAS, het internationale sporttribunaal. Op 27 oktober 2030 mag deze paardenmishandelaar helaas weer deelnemen aan wedstrijden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl