Het Universitair Ziekenhuis Gent (UZG) wil het proefdiercentrum uitbreiden met nieuwe stallen. Biggen en lammetjes zullen gebruikt worden als oefenmateriaal voor cardiologen in opleiding. Animal Rights is een actie gestart op haar website www.animalrights.nl. De actiegroep roept haar achterban op om bezwaar te maken tegen de geplande dierproeven.

Lammetjes
Lammetjes | Photo credit: Yndra / Foter / CC BY

Nadine Lucas van Animal Rights:

“Proefdieren worden nog massaal gebruikt in het onderwijs. In België gaat het jaarlijks om ruim 12.000 proefdieren waaronder knaagdieren, varkens, schapen, honden en paarden. De meeste dieren worden afgemaakt. Wij zien dieren als levende voelende wezens en niet als oefenmateriaal voor studenten.”

België op achterstand
België loopt hopeloos achter in de financiering en ontwikkeling van dierproefvrije technieken. In de periode 2009 tot 2014 heeft België slechts 960.572 euro geïnvesteerd in onderzoek naar alternatieven. In het Belgisch Staatsblad verscheen in juni 2009 de melding van de oprichting van een Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven. Het centrum met als doel om alternatieven voor dierproeven te stimuleren en te coördineren is echter nooit van de grond gekomen.

Dierproefvrije technieken
Ondanks het gebrek aan financiering is er wel degelijk een groot aantal dierproefvrije technieken beschikbaar. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden de TraumaMan; een kunstmens waar chirurgen technische vaardigheden op kunnen oefenen. Zijn borst gaat op en neer zoals bij een ademend mens en wanneer je snijdt met een scalpel geeft hij een levensechte bloed-respons.

Persbericht Animal Rights


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.