Verschillende dierenwelzijnsorganisaties hebben een officiële klacht ingediend tegen Frankrijk en Hongarije. Deze landen produceren namelijk nog steeds Foie Gras door eenden en ganzen te dwangvoederen met een mix van mais en vet.  De landen voldoen daardoor niet aan de EU-wetgeving voor de bescherming van dieren.

Foie Gras eend
Foie Gras gerecht eend | Foto: Wikimedia Commons

In twaalf andere EU lidstaten inclusief Nederland is het dwangvoederen van ganzen en eenden gelukkig verboden. Helaas is de verkoop van ganzenlever wel legaal.

“Lidstaten doen alsof ze begrijpen onder welke extreme wreedheid de dieren lijden, door in eigen land geen eenden en ganzen onder dwang te voeren. Toch gaan ze door met de verkoop van het product. We moeten een eind maken aan de dubbele standaard die consumenten misleidt.”

Aldus Europarlementariër Nadja Hirsch.

Albert Heijn haalde deze zelfde week per direct Foie Gras uit het winkelschap. De terugroep-actie volgt op een brief van Wakker Dier die had geconstateerd dat bij Albert Heijn Foie Gras werd verkocht. Albert Heijn zegt in een reactie aan Wakker Dier dat inderdaad één of meerdere winkels Foie Gras in het schap hebben liggen maar dat er duidelijke interne afspraken zijn dat Albert Heijn geen Foie Gras verkoopt.

Ze heeft dan ook haar winkeleigenaren (franchisers) opdracht gegeven de foie gras uit de winkels te verwijderen. Wakker Dier is verbaasd dat Foie Gras kennelijk toch in het schap terecht heeft kunnen komen maar is tevreden met de snelle terughaal-actie van Albert Heijn.

Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen Foie Gras. Met succes, want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten Foie Gras inmiddels links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hotels, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.

©PiepVandaag.nl