Zuid-Korea is begonnen om het grootste hondenslachtcomplex van het land te ontmantelen. Het Taepyeong-dong-complex in de stad Seongnam, ten zuiden van Seoul, huisvestte ten minste zes hondenslachthuizen, die meerdere honderden dieren tegelijkertijd konden bevatten. Het hondenslachtcomplex was een belangrijke bron van hondenvlees voor restaurants in het hele land.

hondenslachtcomplex
Zuid-Koreaanse  hondenvleesboerderij | Foto: Animals Asia/flickr

Ongeveer 1 miljoen honden worden elk jaar in Zuid-Korea gegeten, vaak als ‘lekkernij’ voor de zomer. Van het vette rode vlees wordt aangenomen dat het de energie verhoogt. Maar de traditie is afgenomen omdat Zuid-Koreanen steeds vaker honden als huisdier hebben. Het eten van hondenvlees is steeds vaker taboe bij jongere Zuid-Koreanen.

Gruwelijk lot
Campagnevoerders van Humane Society International beschreven de omstandigheden in het complex als ‘gruwelijk’. Ze vonden een groot aantal lege draadpennen die ooit honderden honden hadden vastgehouden, evenals de elektrocutieapparatuur waarmee ze werden gedood in het bijzijn van andere levende dieren, messen, knuppels en een ontharingsmachine. Een stapel dode honden werd verlaten op de vloer aangetroffen. Nara Kim van HSI Korea:

“Ik huiver om na te denken bij de miljoenen prachtige honden die hun gruwelijke lot op deze plek ondergingen. Het was een smet op de stad Seongnam en we zijn zo blij dat het platgewalst is. Dit voelt echt als een mijlpaal in de ondergang van de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea, met de duidelijke boodschap dat de industrie voor hondenvlees in toenemende mate onwelkom is in de Koreaanse samenleving.”

hondenslachtcomplex
Verkoop van hondenvlees in Zuid-Korea | Foto: Gaël Chardon/Wikimedia

Verbod
Het terrein wordt omgevormd tot een openbaar park, aldus een woordvoerder van de stad Seongnam. Dierenrechtengroepen hopen dat sluiting van complexen leidt tot een landelijk, wettelijk vastgelegd verbod op de consumptie van hondenvlees. Er zijn inmiddels rechters geweest die het doden van honden bestraft hebben, maar onder de bevolking is tot nu toe nog geen meerderheid voor een verbod (40 procent).

Een Zuid-Koreaanse parlementariër van de regerende Democratische Partij heeft eind juni een wetsvoorstel ingediend om de ongeveer 17.000 hondenboerderijen in het land te verbieden:

#GNvdD: Wetsvoorstel Zuid-Korea verbiedt hondenboerderijen

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel