Sommige getraumatiseerde dieren hebben geluk en krijgen tegen de verwachting in een tweede kans. Janie is een tweejarige terriërmix die op straat was gezet. Alsof dat niet erg genoeg was werd ze overreden en brak zo haar rug. Vol pijn en angst werd ze opgenomen in een asiel in Los Angeles. De asielmedewerkers en organisatie Hope for Paws zetten alles op alles zodat Janie kon worden geopereerd en eindelijk  kennismaakte met echte dierenliefde.

Hondje Janie

Afdruk autoband
De pijn die Janie heeft gekend toen ze door een auto werd overreden moet onbeschrijflijk zijn geweest. Op haar gebroken rug was de afdruk van de band nog zichtbaar toen ze werd gevonden en naar het asiel gebracht. Volgens Annie Hart, directeur van de Bill Foundation (een reddingsorganisatie in Beverly Hills die zwerf- en asielhonden oplapt en herplaatst) was Janie letterlijk en figuurlijk gebroken.  Ze was heel bang en niemand mocht in haar buurt komen. Daarom werd ze als ‘agressief’ bestempeld en de kans dat ze levend het asiel zou verlaten was klein.

Slecht vooruitzicht voor asieldieren
Volgens de ASPCA komen elk jaar zo’n vijf tot zeven miljoen honden en andere gezelschapsdieren in Amerikaanse asiels terecht. Drie tot vier miljoen van deze dieren worden geëuthanaseerd. Hoewel het er niet goed voor haar uitzag kreeg Janie toch een tweede kans op een gelukkig leven. De asielmedewerkers en andere betrokken dierenreddingswerkers, zoals Annie Hart en Eldad Hagar van Hope for Paws deden hun uiterste best voor haar.

Social media helpt Janie
Via de Facebookpagina van de Bill Foundation riep Hart de hulp in van haar lezers die massaal reageerden. Donaties van meelevende mensen uit alle delen van de wereld stroomden binnen en zo kwam er voldoende geld beschikbaar om Janie aan haar gebroken rug te laten opereren. Ze werd naar het Los Angeles Animals Special Emergeny Center gebracht.

“Gelukkig voor Janie was haar zevende lendenwervel gebroken, deze konden de artsen herstellen. Als een hogere wervel gebroken was geweest, zou ze verlamd zijn gebleven” , aldus Hart. ” Toch was de hele procedure zwaar, niet in het minst omdat het hondje zo bang van iedereen was, dat ze de toediening van medicatie niet altijd toestond.”

Liefde en geduld verrichten wonder
De operatie was een groot succes. Maar Janie reageerde nog altijd verschrikkelijk angstig en agressief. Een paar dagen na de operatie bracht Annie Hart Eldad Hagar mee, omdat hij erom bekend staat tot de meest wanhopige honden te kunnen doordringen. Dit was een goede zet, want Janie vertrouwde Hagar inderdaad snel: zozeer zelfs dat het bange diertje uiteindelijk op zijn schoot durfde te gaan zitten. Bekijk hier het emotionele filmpje:

Hart, die eerst vreesde dat Janie een moeilijk en fel hondje zou blijven, wist niet wat ze zag.

“Eldad heeft echt een gave. Hij haalde haar op een prachtige, tedere manier uit haar schulp: hier zou iedereen iets van kunnen leren. Tijd, compassie en geduld kunnen vele traumatische wonden helen.”

Nieuw leven
Slechts enkele weken na haar operatie is Janie nu getransformeerd tot een vrolijk, gezond hondje. Ze woont tijdelijk bij een pleeggezin, in afwachting van een nieuw baasje met wie ze de rest van haar leven kan delen.

Annie Hart hoopt dat het verhaal van Janie lezers raakt en dat meer angstige dieren uit het asiel de tweede kans krijgen die ze zo verdienen.

Bron: HuffingtonPost ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde