Foto: Atlanta Zoo

De dierentuin van Atlanta heeft een van de twee nog bekende levende Rabbs franjepoot boomkikkers (Ecnomiohyla rabborum) moeten euthanaseren, nadat zijn gezondheid erg was afgenomen door een schimmelinfectie. Daarmee is deze kikkersoort hoogstwaarschijnlijk definitief uitgestorven. De laatste kikker woont nog steeds in de botanische tuin van de dierentuin. Beide kikkers waren mannetjes.

Kikkerpopulaties wereldwijd lijden enorm onder de schimmelinfectie chytridiomycose. Volgens het IUCN is deze infectie een van de ergste ziekten die gewervelden ooit is overkomen en vormt het een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit op aarde. Een op de drie van de zesduizend bekende amfibieënsoorten staat als zeer ernstig bedreigd te boek. De schimmel heeft al meerdere amfibiënsoorten de das omgedaan, met name in het gebied in Panama,waar ook deze kikkers zijn gevonden.

De dierentuin heeft besloten om de kikker te euthanaseren om het diertje verder lijden te besparen en om genetisch materiaal veilig te stellen.  “Amfibieën ontbinden veel sneller dan de meeste andere dieren. Als de kikker gedurende de nacht was overleden terwijl er geen stafleden bij waren, dan zouden we de kans verspelen om waardevol genetisch materiaal te behouden”, aldus ontdekker van de kikkersoort en curator van de afdeling herpetologie van de dierentuin Joseph Mendelson via de website van Atlanta Zoo. Mendelson ontdekte de soort pas in 2005 tijdens een expeditie in Panama.

Bron: Atlanta Zoo