Amsterdamse honden komen zondag 18 mei in actie voor honden die in Europa worden mishandeld. In het Vondelpark zetten ze samen met hun baasje hun poot voor een hond in nood. Met deze hondenuitlaat-bijeenkomst vraagt WSPA onder meer aandacht voor fokteefjes in ‘puppyfabrieken’, zwerfhonden en voor rashonden die zo ver worden doorgefokt dat hun neus te klein is om voldoende te ademen. De petitie waarmee WSPA pleit voor een Europese dierenwelzijnswet is inmiddels meer dan 30.000 keer getekend.

help Amsterdamse honden
Foto: Kacper (tow.zwierz) via Compfight cc

De bijeenkomst begint zondag 18 mei om 10.00 uur in het Amsterdamse Vondelpark, zo’n vijftig meter vanaf de ingang aan de Stadhouderskade. Honden kunnen met elkaar spelen, er is koffie met een hondenkoekje, maar het allerbelangrijkste: Amsterdamse honden zetten samen met hun baasje op een doek een poot voor honden in nood.

Initiatief WSPA
Het event is een initiatief van WSPA om aandacht te vragen voor hondenwelzijn in Europa. Waar honden in het Amsterdamse Vondelpark lekker los kunnen lopen, hebben honden elders in Europa vaak een hondenleven. Maar het welzijn van dieren staat volgens de dierenwelzijnsorganisatie niet hoog op de Europese agenda. Zo is hondenwelzijn niet opgenomen in Europese wetgeving.

WSPA vraagt in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei aandacht voor hondenleed. Inmiddels hebben ruim 30.000 Nederlanders de petitie ondertekend, waarmee WSPA pleit voor een algemene Europese Dierenwelzijnswet, waaronder ook beschermende maatregelen genomen worden voor honden en andere huisdieren. Onder de ondertekenaars is een flink aantal bekende Nederlanders, zoals Loretta Schrijver, Jennifer Ewbank en Sipke-Jan Bousema. Teken ook de petitie van WSPA.

‘Puppyfabrieken’
In vooral Oost-Europese landen worden honden op grote schaal gefokt. Fokteefjes krijgen in deze puppyfabrieken hormonen toegediend om zo vaak mogelijk per jaar een nest te krijgen. De pups worden met een slaappil de grens over gereden om in onder meer Nederland te worden verkocht. Ook in de legale rashondenfok gaat niet alles zoals het zou moeten gaan. Honden worden op bepaalde lichaamskenmerken doorgefokt. Gevolg is bijvoorbeeld dat ze te zwakke poten hebben om hun lijf te dragen of zo’n klein neusje dat ze permanent lijden aan ademnood.

Zwerfhonden
Veel mensen zien ze tijdens hun vakantie: zwerfhonden. In verschillende Europese landen leven enorme populaties zwerfhonden. Alleen al in de Roemeense hoofdstad Boekarest zo’n 65 duizend. Omdat mensen er soms last van hebben, worden zwerfhonden onnodig afgemaakt.

Persbericht WSPA