Zo, na drie weken vakantie eindelijk weer eens een blog. Ben heerlijk uitgerust, maar heb PiepVandaag toch wel gemist. Een soort verslaving om, bij wijze van spreken, 24 uur per dag het dierennieuws bij te houden. Heb dan ook echt een beetje moeten afkicken. Hoog op een berg, zonder telefoon, zonder computer. Viel niet mee, zeker de eerste week.

Maar een hart voor dieren klopt overal… Zo was ik aan het zwemmen in een prachtig bergmeer, toen ik ineens een hele jonge meerkoet weg zag rennen voor een stel joelende kinderen. “Waarom doen jullie dat nou”, dacht ik. Maar erger nog: het arme dier bleek omwikkeld met een stuk visdraad en lood. Ongelofelijk dat de meerkoet toch het water nog wist te bereiken en een poging deed te zwemmen. Gelukkig hebben we hem kunnen vangen. Maar het kostte toch echt bijna een half uur om het ongelukkige dier van die draad te verlossen.

Ik heb van de goede afloop geen foto kunnen maken. Daarom maar een foto van dat prachtige bergmeer en mijn hond die daar de tijd van haar leven had.

Wolf

Net weer terug in het Amsterdamse, las ik de verontrustende berichten over de dieren van Circus Renaissance. Ieder weldenkend mens weet inmiddels wel, dat wilde dieren niet in het circus thuis horen. Extra triest is het, als blijkt dat die dieren ook nog eens niet goed worden verzorgd. Want wat is het geval? Bij het meldpunt 144 van de dierenpolitie wordt gezegd, dat de dieren in de brandende zon staan, geen enkel schaduwplekje en nauwelijks water hebben om te drinken.

Er werden dan wel geen stafrechtelijke feiten geconstateerd, volgens een woordvoerder van het KLPD is de situatie discutabel:

“Het ziet er niet goed uit. Ingrijpen kan echter niet omdat er geen regels worden overtreden.”

Bizar citaat van de woordvoerder van de dierenpolitie:

“Een olifant kan in de natuur wel vijf dagen zonder water.”

Ja, zo ken ik er nog wel een paar.

Olifanten zijn ook gewend om per dag zo’n 70 kilometer te kunnen rondlopen, in volledige vrijheid, trouwens!

Meer informatie over de welzijnsproblemen van wilde dieren in het circus is hier te lezen op de website van Wilde Dieren de Tent Uit.

Inmiddels is het circus uit Amsterdam vertrokken en op weg naar Texel. Hopelijk houden de eilandbewoners een oogje in het zeil. Of, nog mooier: koopt helemaal niemand een kaartje!!!!