Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft gisteren Kamervragen gesteld over het faillissement van Stichting Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (N.O.P.). Op 29 jl. heeft rechtbank Oost-Brabant het faillissement uitgesproken van N.O.P. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de dieren die in het park verblijven.

blauwkeel-ara papegaai
Blauwkeel-ara | Foto: Wikimedia Commons

Begin vorig jaar kwam de Papegaaienopvang al in opspraak, toen een medewerker ervan verdacht werd betrokken te zijn bij illegale invoer van exotische vogels uit Suriname en ze daarbij mishandeld zou hebben.

De vragen van Ouwehand  aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het faillissement van Stichting Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (N.O.P.) kunt u hieronder lezen:
1. Kunt u bevestigen dat Stichting Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (N.O.P.) failliet is verklaard? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?

2. Kunt u uiteenzetten hoe het nu met het welzijn van de dieren in het N.O.P. is gesteld, of de dieren genoeg voedsel en verzorging krijgen en wie nu verantwoordelijk is voor het welzijn van de dieren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u van mening dat het dierenwelzijn en de zorg voor de dieren goed zijn gewaarborgd en waarom wel of niet? 

3. Kunt u bevestigen dat het welzijn van de dieren na faillissement onder verantwoordelijkheid van een curator is gekomen, zoals eerder aangegeven door een woordvoerder van de NVWA?[1] Zo nee, hoe zit het dan? Zo ja, hoe wordt het dierenwelzijn gewaarborgd en wie neemt de zorg voor de dieren op zich?

4. Kunt u uiteenzetten of en hoeveel dieren er nog bij het N.O.P. aanwezig zijn, wat er met deze dieren gaat gebeuren en door wie zij opgevangen zullen worden? Zo nee, waarom niet?

5. Is de NVWA nog betrokken bij het toezicht op (de dieren van) het N.O.P. en het waarborgen van het dierenwelzijn? Zo nee, waarom niet en hoe kunt u het welzijn van deze dieren dan borgen?

6. Bent u bereid ervoor zorg te dragen dat alle dieren, die nog bij het N.O.P. aanwezig waren of zijn, een goed opvangadres krijgen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

[1] Eindhovens Dagblad, 29 januari 2013, Papegaaienpark wil ‘alles in goede banen leiden’.

Bron: Partij voor de Dieren ©PiepVandaag.nl