Sylvester, de nu 4-jarige leeuw die vorig jaar enkele weken vrij rondliep door Zuid-Afrika, is weer ontsnapt. Maar dit grapje kan hem duur komen te staan. South African National Parks (SANParks) nam de beslissing om Sylvester te doden zodra hij gevangen werd. Inmiddels is hij gevonden en teruggebracht naar het park, en via sociale media en petities wordt geprobeerd om Sylvester alsnog te redden.

Sylvester
Sylvester | Foto: Arno Meintjes/Flickr

Afgelopen zondag ontsnapte Sylvester uit het Karoo National Park, in het zuiden van Zuid-Afrika. Eind 2015 ging Sylvester ook al aan de wandel. Het duurde 3 weken voordat rangers hem vonden en konden terugbrengen. In deze tijd doodde Sylvester 28 schapen en een koe. Sinds zijn vorige ontsnapping draagt Sylvester een GPS-halsband waardoor hij nu makkelijker getraceerd kon worden. Volgens de gegevens van de halsband bevond Sylvester zich in een dunbevolkt, bergachtig gebied, waar hij gevonden werd en verdoofd.

SANParks oordeelde aanvankelijk dat Sylvester een gevaar vormt voor mensen en daarom gedood moet worden. Een online campagne met de hashtag #SaveSylvester heeft er nu voor gezorgd dat SANParks meerdere opties voor Sylvester aan het bekijken is. Ook zijn er petities in het leven geroepen om Sylvester te redden. Wanda Mkutshulwa van SANParks benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen of Sylvester daadwerkelijk gedood wordt.

Overleven
Drakenstein Lion Park, een opvang voor roofdieren die in gevangenschap geboren zijn, heeft een andere kijk op het verhaal van Sylvester. Volgens hen is Sylvester ontsnapt om te overleven. Volgens het park ontving Karoo National Park in 2010 8 leeuwen van het Addo National Park. In 2013 werden 2 bijna volwassen mannetjes toegevoegd:

“De introductie van twee sub-volwassen mannetjes in het territorium van een gevestigde troep was een slecht idee. Deze introductie had geen invloed op de genenpoel, maar had alleen als gevolg dat de twee jonge mannetjes het doelwit werden van de troep en keer op keer werden verjaagd.”

Meer incidenten
Conflicten tussen mens en leeuw komen de laatste tijd regelmatig voor in Zuidelijk Afrika. Vooral Kenia lijkt problemen te ondervinden met hun leeuwen. Deze week nog werd Mohawk, een bekende leeuw in Kenia, doodgeschoten nadat hij uit Nairobi National Park was ontsnapt. De omstandigheden hiervan zijn nog onduidelijk. Zo zou het dier doodgeschoten zijn omdat de rangers geen verdovingsmiddelen hadden. Volgens andere bronnen werd het dier doodgeschoten nadat het ontwaakte uit een verdoving en bang werd van een groeiende groep toeschouwers. Ook zou een grote groep mensen het dier hebben opgejaagd, waardoor de leeuw een van de mannen aanviel. Het incident komt 10 dagen nadat een 63-jarige man in Nairobi door een leeuw werd aangevallen en is het vierde incident in Kenia in de afgelopen 2 maanden.

Gedesoriënteerd
Paula Kuhambu, een bekende Keniaanse Wildlife Expert denkt dat het geluid van wegwerkzaamheden de leeuwen bang maakt en uit het park verjaagt. De aanleg van een nieuwe weg die de twee belangrijkste snelwegen van de stad samenvoegt langs Nairobi National Park, desoriënteert de leeuwen:

“Ik vermoed dat de bouw langs de zuidelijke randweg is gerelateerd aan deze voorvallen. Er is veel activiteit, lawaai, stof en trillingen. De leeuwen zijn dit gewoon niet gewend. Veel mensen vrezen dat de leeuwen meer mensen zullen aanvallen en vinden dat Kenya Wildlife Service (KWS-red.) het park moet sluiten.”

KWS zegt te onderzoeken hoe de leeuwen ondanks een elektrische afrastering kunnen ontsnappen. Er gaan geruchten dat tijdens werkzaamheden de stroom van het hek gehaald is waardoor dat geen belemmering meer vormde voor dieren om het gebied te verlaten. Ook zal gekeken worden of de aanleg van de weg invloed heeft op de leeuwen.

Spoorlijn
De regering heeft ook plannen om een spoorlijn aan te leggen die een deel van het park zal doorkruisen. Natuurbeschermers zijn bang dat de spoorlijn het leefgebied nog verder zal beschadigen. Nairobi National Park (117 vierkante kilometer) is de thuisbasis van zwarte neushoorns, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s, buffels, giraffen en diverse vogels, en ligt aan de grens van de grote, groeiende stad Nairobi.

Petitie voor Sylvester
Onder meer op The Petitionsite kun je tekenen om het leven van Sylvester te sparen.

Bronnen: NOS, Washington Post, Daily Mail ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen