Chimpansees en bonobo’s herkennen elkaar nog jaren na het laatste contact, vooral als ze goed met elkaar overweg konden. Onderzoekers stelden dat vast na bestudering van het langetermijngeheugen van de dieren. 

Chimpansees en bonobo’s herkennen elkaar jaren later nog
Chimpansees en bonobo’s herkennen elkaar nog jarenlang | Foto: publiek domein

Onderzoekers ontdekten dat bonobo’s en chimpansees soortgenoten kunnen herinneren met wie ze in het verleden tijd hebben doorgebracht, zelfs als ze elkaar al tientallen jaren niet gezien hadden. De resultaten suggereren ook dat de apen langer naar voormalige groepsgenoten keken als hun relatie over het algemeen meer positief dan negatief was. Volgens de onderzoekers is zowel de lengte als de aard van het langetermijngeheugen vergelijkbaar met dat van mensen. Tot nu toe was de langst bekende herinnering bij niet-menselijke dieren gemeten bij dolfijnen. Die zijn in staat gebleken om  vocalisaties van soortgenoten nog twintig jaar te kunnen herinneren. Dr. Laura Lewis, hoofdauteur van het onderzoek en verbonden aan de University of California, Berkeley, stelt dat de chimpansees hier nog overheen gaan:

“Chimpansees hebben één van de langste langetermijngeheugens die ooit bij niet-menselijke dieren zijn gevonden. Dit onderzoek is ook het allereerste dat aantoont dat de herinneringen van apen gevormd worden door hun sociale relaties.”

.

Chimpansees en bonobo’s herkennen elkaar jaren later nog
Bonobo’s  | Foto: publiek domein

Chimpansees herkennen elkaar

De onderzoekers onderzochten het langetermijngeheugen door 26 bonobo’s en chimpansees foto’s te laten zien van soortgenoten. Ze kregen steeds twee foto’s te zien. Eén van een onbekende aap, die ze nog niet eerder hadden gezien, en één van een voormalig groepsgenoot die minstens negen maanden geleden was overleden of verhuisd. Tijdens het experiment volgde het team de blik van de apen. De chimpansees en bonobo’s keken een kwart seconde, of 11 tot 14 procent langer naar de gezichten van apen die ze kenden. Dat komt overeen met de resultaten uit studies naar baby’s, die kijken ook iets langer naar mensen die ze herkennen. Het meest extreme geval was bonobo Louise die haar zus Loretta en neef Erin al meer dan 26 jaar niet had gezien op het moment van testen. Louise had overduidelijk meer aandacht voor Loretta en Erin dan voor de onbekende apen.

Frans de Waal, primatoloog bij Emory University en niet betrokken bij het onderzoek, is onder de indruk de bevindingen:

“Het zijn opmerkelijke resultaten. Ik ben er zelfs niet zeker van dat mensen anderen na meer dan twintig jaar zouden herkennen. Het onderzoek roept de vraag op of er nog andere dieren zijn die soortgenoten langer kunnen herkennen dan dat wij weten.”

.

Chimpansees en bonobo’s herkennen elkaar jaren later nog
Chimpansee moeder en kind | Foto: publiek domein

Chimpansees en bonobo’s zijn onze verwanten

De onderzoekers beogen met hun studie het bewustzijn te vergroten van de impact die stroperij en ontbossing op apengemeenschappen hebben. Daarmee hopen ze natuurbescherming te stimuleren, omdat mensen meer empathie zullen kunnen opbrengen voor deze dieren die onze naaste verwanten zijn. De onderzoekers benadrukken het belang hiervan, want bonobo’s kunnen nog tijdens ons leven uitsterven. In vervolgonderzoek wil het team onderzoeken of de apen voormalige vrienden kunnen herkennen zoals ze er nu uitzien, en of andere primaten zoals gorilla’s en orang-oetans ook zo’n sociaal langetermijngeheugen hebben.

Bronnen:

Chimpansee pronkt op mensachtige wijze met voorwerp: Moeder kijk! Een blaadje!

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma