Honderden Nederlanders bestelden de afgelopen dagen een pup bij een rijdende puppywinkel. Het bedrijf – PuppyExpress – is sinds deze week actief met advertenties op Marktplaats en bezorgt puppy’s van verschillende rassen met een ouderwetse SRV wagen aan huis. 

rijdende puppywinkel
Nederlanders bestellen massaal puppy’s via rijdende puppywinkel | Foto: House of Animals

Sinds de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een puppy om het thuiszitten aangenamer te maken. Op de snel stijgende vraag wordt slim ingespeeld door broodfokhandelaren die te jonge, zieke en vaak getraumatiseerde hondjes importeren uit onder meer Hongaarse puppyfabrieken.

Bewustwording

Binnen enkele dagen kreeg PuppyExpress ruim 15.000 unieke bezoekers die zochten naar een pup via Marktplaats. Het bedrijf markeert echter de lancering van de landelijke bewustwordingscampagne #MarktplaatsBedankt van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals, gericht tegen illegale handel in puppy’s.  Karen Soeters, oprichter van House of Animals:

“Ondanks waarschuwingen kopen mensen puppy’s bij broodfokhandelaren. De verhalen die gedupeerden ons later vertellen zijn triest, zoals hondjes die doodziek zijn en zelfs overlijden. Met PuppyExpress laten we precies zien hoe broodfokhandelaren te werk gaan.”

Rijdende puppywinkel
Foto: House of Animals

#MarktplaatsBedankt

Mensen die in de afgelopen dagen een pup bestelden bij PuppyExpress hoeven geen hondje aan hun voordeur te verwachten. Wel krijgen zij informatie toegestuurd over illegale puppyhandel en een wegwijzer om Nederlandse broodfokhandelaren te herkennen. Daarnaast start House of Animals vanaf vandaag een crowdfundactie voor het plaatsen van billboards langs de drukste snelwegen in Nederland. Soeters:

“Met de tekst #MarktplaatsBedankt en een foto van puppy’s uit de broodfokhandel willen we Marktplaats dwingen te stoppen met het faciliteren van deze hondenhandel op hun website.”

rijdende puppywinkel
Foto: House of Animals

Hondsdolheid

#MarktplaatsBedankt wordt gesteund door dierenartsenvereniging Caring Vets. Dierenarts Servé Smeets:

“Deze actie is noodzakelijk om politiek, burgers en instanties wakker te schudden. Door de coronacrisis is de vraag naar puppy’s sterk toegenomen en malafide puppyverkopers wordt geen strobreed in de weg gelegd. Dierenartsen hebben hiervan al vaak melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Maar er wordt niets mee gedaan. Zelfs niet als er bewijs is dat honden niet ingeënt zijn tegen het voor mens en dier zo gevaarlijke virus hondsdolheid.”

Bekijk hieronder Karen’s vlog, waarin ze meer uitlegt over de totstandkoming van de bewustwordingscampagne #MarktplaatsBedankt:
.

Meer informatie

Voor informatie over PuppyExpress zie www.puppyexpress.nl. Ga voor meer informatie over de bewustwordingscampagne #MarktplaatsBedankt naar https://www.houseofanimals.nl/crowdfunding-marktplaats-bedankt/.

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.