Het leven van een Afghaanse kameel gaat niet over rozen. Als ze het droge klimaat, het zware werk en de landmijnen al overleven, staat hen nog een volgende uitdaging te wachten: kamelengevechten. Deze sport, evenals hondengevechten en hanengevechten, is erg populair in het noorden van het door oorlog verscheurde land.

Kamelengevechten
Kamelengevechten | Foto: Flickr

De kamelen zijn echter lastig tot vechten over te halen. Hoewel de beesten een pittig temperament en een neiging tot bijten kunnen hebben zijn ze nauwelijks als agressief te typeren. Ook zijn ze niet bepaald gebouwd voor de strijd. Om deze redenen wordt het worstelen bij voorkeur gehouden tijdens het broedseizoen, wanneer de mannelijke kamelen met een onderlinge krachtmeting het recht om met het vrouwtje te paren pogen te winnen. Wanneer een bronstig vrouwtjeskameel niet voorhanden is worden kamelen ook weleens samen verstrikt of maandenlang uitgehongerd om agressief gedrag uit te lokken.

De mannetjeskamelen, die ​tot 2 meter lang kunnen worden en wel een halve ton kunnen wegen, zijn klaar voor het duel, zo weten de eigenaren, wanneer het schuim uit hun mond en neusgaten begint te lopen. De kamelen strijden door te bijten, te trappen en hun nek als hefboom te gebruiken om zodoende hun tegenstander naar de grond te dwingen. Linten van speeksel vliegen in het rond terwijl de snuivende, schuimbekkende kamelen elkaar duwen, bijten en grijpen voordat een winnaar of gelijkspel wordt verklaard en eigenaren met touwen de beesten uit elkaar drijven.

Deze ‘sport’ is zeer belastend en stressvol voor de dieren en ze worden blootgesteld aan onnodig leed. Op Care2 staat een petitie bedoeld voor The Humane Society, met de vraag of de grote dierenbeschermingsorganisatie naast tegen hondengevechten en hanengevechten ook hun handen ineen wil slaan om kamelengevechten een halt toe te roepen.

Bron ©PiepVandaag.nl Thalien Colenbrander