De regio Vidarbha in de Indiase staat Maharashtra staat bekend om het wilde dieren-toerisme. Het gebied herbergt vele natuurreservaten, thuishaven van meer dan 150 tijgers. Maar deze thuishaven wordt bedreigd.

tijgers
Leefgebied tijgers in India sterk vermindert| Foto: Wikimedia Commons

Natuurreservaten in India zoals de Tadoba Andhari Tiger Reserve, de Umrer Karahandla Wildlife Sanctuary, Nagzira Wildlife Sanctuary en Pench Tiger Reserve trekken jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld. Maar de tijgers die hier leven worden geconfronteerd met ernstige vermindering van hun leefgebied. In de afgelopen tien jaar is het grondgebied waar deze dieren leven met 40% geslonken en schattingen zeggen dat inmiddels alle tijgers die hier leven te vinden zijn in slechts 7% van het totale grondgebied. Zelfs het natuurreservaat Tadoba Andhari, dat de hoogste tijgerbevolking in de regio heeft, wordt bedreigd.

De gevolgen van ontbossing
De verlaging van de habitat van de tijger is vooral te wijten aan ontbossing, illegale houtkap en stroperij. Echter, plaatselijke ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de natuurparken waar de dieren leven, nemen het probleem niet serieus. Volgens hen valt het allemaal wel mee met de beperking van het leefgebied van de tijgers, maar natuurbeschermers zijn het daar absoluut niet mee eens. Zij dringen met klem aan op beschermingsmaatregelen voor de leefgebieden van de dieren. Het gevaar bestaat dat de tijgers hun beschermde gebied gaan verlaten om verder te zoeken naar nieuwe leefmogelijkheden. Zogenaamde beschermingsprogramma’s geïnitieerd door de verantwoordelijke bos-afdeling in samenwerking met lokale gemeenschappen zijn uitgelopen op grote mislukkingen. Ze hebben nooit het gewenste resultaat bereikt. De toekomstverwachting voor de wilde dieren buiten hun beschermde omgeving is somber. Volgens natuurbeschermers moet de overheid zich gaan richten op het beschermen van tijgers ook buiten de beschermde gebieden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.