Het feit dat dieren gereedschappen gebruiken, zelfbeheersing kennen en verwachtingen hebben over hun leven, kan volgens recent onderzoek uitgelegd worden met behulp van een nieuw leermodel.

dieren
Nieuwe feiten over leermogelijkheden dieren | Foto: Wikimedia Commons

Dieren zijn vaak zeer effectief: een scholekster opent mosselen snel, een baviaan grijpt elke kans om voedsel te stelen van toeristen aan en een rat navigeert met gemak tussen de afvalbakken in een park door. Eerder werden deze gedragingen beschouwd als erfelijke instincten, ook al was al langer bekend dat dieren over grote leervermogens beschikken. Maar onderzoekers van de Universiteit van Stockholm en Brooklyn College hebben nu een associatief leermodel ontwikkeld dat uitlegt hoe effectief gedrag kan ontstaan. Dit betekent dat een dier veel meer kan leren dan dat tot nu toe werd aangenomen.

Dierstudie
Johan Lind, hoogleraar ethologie aan de Universiteit van Stockholm:

“Volgens de onderzoekers kan het nieuwe leermodel verklaren hoe geavanceerd gedrag op individueel niveau kan worden aangeleerd. ‘Jonge dieren zijn vaak een beetje onhandig, terwijl de volwassen dieren vaak zeer bedreven zijn. Een babyvos zal niet eens overwegen een veldmuis te zien als eten, terwijl een volwassen vos een expert is in woelmuizen vangen…Ons model toont aan hoe genetische regulatie van leren de ontwikkeling van soort-specifiek gedrag en intelligentie kunnen beïnvloeden omdat evolutie onder meer de nieuwsgierigheid en de snelheid van leren kan beïnvloeden.”

Het leermodel en de onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema