De flatbrand die afgelopen donderdag uitbrak in de wijk Campanar in de Spaanse stad Valencia heeft onnoemlijk veel leed veroorzaakt voor de ruim vijfhonderd bewoners. Tien mensen verloren hun leven. Veel gezinnen verloren huis en haard. Ook minstens 84 huisdieren zijn in de vlammenzee om het leven gekomen.

flatbrand
Flatbrand Valencia: minstens 84 huisdieren overleden | Screenshot video Tiktok @daniflow1991

De brand ontstond in een leegstaand appartement op de zevende verdieping. De vlammen sloegen zeer snel om zich heen, aangewakkerd door intense windvlagen en – zeer waarschijnlijk – de makkelijk ontvlambare gevelbedekking van het gebouw. Het wooncomplex van twee flatgebouwen met veertien verdiepingen huisvestte bijna vijfhonderd mensen. Van hen zijn tien doden te betreuren, onder wie een jong gezin met twee zeer jonge kinderen.

Flatbrand

In het gebouw woonden ook veel huisdieren, zoals katten en honden. Deze dieren kwamen veelal vast te zitten op balkons of in afgesloten ruimtes. Ondanks de inspanningen van sommige baasjes om ze te redden, kwamen met zekerheid 48 honden en 36 katten om bij de flatbrand. Dit aantal kan in de komende tijd nog oplopen. Ook zijn andere huisdieren zoals konijnen, cavia’s, vogels of reptielen nog helemaal niet meegeteld.

De brandweer moest vanwege de veiligheid mensen tegenhouden die van plan waren het gebouw in te gaan op zoek naar hun achtergelaten huisdier. Zoals Iris, die met haar kat in het gebouw woonde:

“Ik was aan het werk toen ik te horen kreeg dat mijn gebouw in brand stond, dus ik rende naar buiten. Ik probeerde binnen te komen, maar dat mocht niet van de brandweer. Mijn kat was binnen. Alles is verbrand in de flatbrand en er waren veel mensen zoals ik die hun huisdieren verloren en niets meer konden redden.”

Hulp voor huisdieren die medische hulp nodig hebben

Om de dieren en hun baasjes te helpen heeft het dierenziekenhuis Aúna in Paterna zijn nooddiensten gratis aangeboden om door de flatbrand getroffen dieren te behandelen. Dat geldt ook voor de dierenkliniek van Benipeixcar. Daarnaast heeft de voorzitter van de Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, hulpmaatregelen aangekondigd voor getroffen gezinnen, waaronder hulp voor huisdieren die medische zorg nodig hebben.

Zie hieronder de eerste beelden van de flatbrand in Valencia.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée