Zo’n 80% van al het fruit en 60% van alle groente in België bevat resten van pesticiden. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Op de meeste fruit en groente zijn sporen van meerdere pesticiden te vinden. 

Pesticiden op groente en fruit
Foto: Wikimedia Commons

Het FAVV voerde in 2011, 1.800 routinecontroles uit op groente- en fruitstalen. Bij de meeste steekproeven werd de wettelijke norm niet overschreden, maar het kwam wel voor: op 1,3% van het fruit en 2,7% van de groenten is de achtergebleven hoeveelheid pesticide te hoog. Overtredingen komen onder andere voor bij tropische en rode vruchten, verse kruiden en chilipepers.

Op meer dan 60% van de gecontroleerde appels, druiven, aalbessen en sla werden 3 of meer verschillende resten van pesticiden aangetroffen. Appels en peren bevatten gemiddeld 3,5 en in sommige gevallen 8 verschillende pesticiden residu’s en op één aardbeienstaal werden 12 producten gevonden.

Het is nog onbekend wat het effect is van al die stoffen samen. De huidige risico-analyses houden geen rekening met mogelijke cumulatieve effecten. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wil dat in de toekomst middels een procedure wel doen.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl