Belgische ‘kunstenaar’ Jan Fabre lijkt helemaal de weg kwijt te zijn. Na zijn omstreden actie in het stadhuis van Antwerpen, waar hij katten de lucht in gooide voor een zogenaamd kunstzinnige film, heeft hij weer iets smakeloos bedacht.

Jan Fabre

Voor een tentoonstelling in Duitstalig België, waar zelfs de Belgische koningin een bezoek aan bracht, bedacht Fabre een ‘kunstinstallatie’, waarin vogelspinnen rondliepen in een doolhof van vlijmscherpe rechtopstaande scheermesjes. De spinnen moesten het veld oversteken en liepen daarbij grote kans zich ernstig te verwonden.

Na alle ophef die ontstond over zijn kattengooiactie, beloofde Fabre dat hij geen dieren meer zou mishandelen, maar die belofte komt hij niet na. Naar aanleiding van zijn sadistische kunstwerk met de vogelspinnen, kreeg Fabre veel commentaar, waarna hij nagellak smeerde op de scheermesjes, om ze minder scherp te maken.

Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA tekende echter protest aan bij de organisatie van de tentoonstelling, die daarop besloot het werk te verwijderen. Fabre en Vandenbosch schijnen inmiddels een regeling te hebben getroffen: de kunstenaar zal in de toekomst GAIA raadplegen, wanneer hij levende dieren wil gebruiken voor zijn kunstwerken.

Bekijk hieronder een video van de omstreden ‘kunstinstallatie’:

Bron: Standaard.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor