Bizar nieuws uit België. Vorige week dinsdag zijn in het stadhuis van Antwerpen katten urenlang mishandeld. Katten werden metershoog de lucht in gegooid door het Franse productiehuis Regards Productions. De dieren kwamen meerdere malen hard op onder andere de trappen terecht en volgens getuigen was het hartverscheurende gekrijs van de dieren door het hele stadhuis te horen. Een ambtenaar van de stad wist het afschuwelijke tafereel te filmen.

Videostill van de katten waarmee gegooid wordt
Videostill van de katten waarmee gegooid wordt | Foto via Nieuwsblad.be

“Ik zat met een collega te vergaderen, toen we plots een verschrikkelijk kattengejank hoorden”, vertelt Bungeneers.

“Op een zeker moment werd het gekrijs zo oorverdovend, dat ik met mijn collega ben gaan kijken wat er aan de hand was. Tot onze grote verbijstering zagen we dat die filmploeg katten in de lucht aan het gooien was. Het was waanzin. We hebben die kerels daarop aangesproken, maar al wat we te horen kregen was dat ze toestemming hadden om te filmen en dat het gooien van katten hoorde bij de artistieke vrijheid van de kunstenaar.”

Dierenrechtenorganisatie GAIA gaat een klacht indienen wegens dierenmishandeling en wil dat het schepencollege hetzelfde doet. Daarbij wil GAIA dat alles in het werk moet worden gesteld om tegen te gaan dat de beelden in de film gebruikt mogen worden.

Michel Vandenbosch, voorzitter van de adviesraad voor Dierenwelzijn in Antwerpen, reageert woedend op de beelden.

“Ze zouden die Jan Fabre, die narcistische zot, samen met die regisseur in een gesticht moeten steken. Katten aan hun poten in de lucht gooien, dat doe je niet. Het risico op kwetsuren is groot en je bezorgt die dieren een hoop stress. Er is een reden dat die beestjes wegkruipen en krijsen: ze zijn bang. Die Fabre denkt dat hij zich alles kan permitteren. GAIA zal een klacht indienen om ervoor te zorgen dat die beelden niet gebruikt kunnen worden in die film.”

Hieronder opnames van de filmploeg met de katten

Jan Fabre zelf zegt in de Standaard dat hij de heisa rond de beelden overdreven vindt en claimt:

“De katjes zijn nog perfect gelukkig.”

Bron: Nieuwsblad ©PiepVandaag.nl