Internetten, sms’en, whatsappen, een mobiele telefoon wordt allang niet meer alleen gebruikt om te bellen. De kleine non-profitorganisatie Rainforest Connection heeft nog een andere toepassing ontwikkeld: smartphones vangen geluiden op van illegale houthakkers en stropers en via een sms-bericht worden parkwachters gealarmeerd.

smartphones
Foto Credit: HellMichael via Compfight cc

Omvallende bomen, kettingzagen en geweerschoten maken geluid. Fysicus Topher White heeft voor organisatie Rainforest Connection een systeem ontwikkeld dat illegaal houthakken en jacht detecteert en direct een waarschuwing uitstuurt. Oude, afgedankte mobiele telefoons worden hergeprogrammeerd en uitgerust met zonnepanelen en waterdicht verpakt, waarna ze in de bossen hoog in het bladerdak worden opgehangen.

Illegale houtkap gestopt

Op West-Sumatra in Indonesië heeft deze vernuftige techniek zijn nut al bewezen: illegaal houthakken is binnen twee weken na plaatsing van de apparaten volledig gestopt in de streek waar de telefoons hangen, een gebied van 135 hectare.

Surveillance in Kameroen

Dankzij financiële hulp van de Zoological Society of Londen (ZSL) en KfW Entwicklungsbank bereiden medewerkers van Rainforest Connection zich nu voor op het uitrusten van tientallen bomen in equatoriaal Afrika met deze telefoons. Hiermee zal men de bedreigde bosolifanten, gorilla’s en chimpansees en hun habitat beter kunnen beschermen. Zo’n 30 telefoons zullen 200.000 hectare bos in Kameroen bewaken. Ze worden zo effectief mogelijk geplaatst, langs de randen van het bos, nabij wegen en bij paden waarvan bekend is dat stropers die veel gebruiken.

Zanger Neil Young, die zijn medewerking verleent aan een reclamespot over het project, vertelt:

‘Dankzij deze technologie kan het bos communiceren met de wereld. Het bos kan praten – en je kunt het horen. De telefoons horen de eerste zaag, de geweerschoten als mensen dieren doodschieten. Ze kunnen vertellen wanneer het bos wordt aangevallen door mensen die de wet breken.’

Server registreert en alarmeert

De high-tech apparaatjes hangen hoog in de bomen, verborgen tussen het gebladerte zodat ze niet opvallen, en nemen geluiden op die ze via een voordelig netwerk op zonne-energie doorsturen naar een centrale server. De computer analyseert deze en als het systeem het geluid van een kettingzaag opmerkt wordt direct de locatie hiervan vastgesteld en krijgen de medewerkers van het reservaat bericht waarna ze de overtreders kunnen aanhouden.

In dit filmpje legt Rainforest Connection uit hoe de smartphones bossen en wilde dieren helpen beschermen.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde