Met zijn wollige uiterlijk en kop met grote, aandoenlijke ogen is hij onweerstaanbaar: de alpaca ziet eruit als een enorme levende, pluchen knuffel. Die populariteit heeft flink de aandacht getrokken. Bedrijven, fokkerijen en boerderijen organiseren massaal evenementen met deze dieren.

Alpacaboerderijen
Alpacaboerderijen schieten als paddenstoelen uit de grond | Foto: Pixabay

De alpaca (Vicuña Pacos) is de kleinste gedomesticeerde kameelachtige die oorspronkelijk op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili en vooral Peru leeft. Ze leven daar in kuddes met een hiërarchische, sociale rangorde. Er zijn twee verschillende soorten alpaca’s: de huacaya en de suri. De huacaya is de meest voorkomende soort in Europa en te herkennen aan zijn kortere en dichtere wol. Daarentegen heeft de suri lange glanzende zeer zachte wol, die het best vergeleken kan worden met zogenaamde dreadlocks.

Geld verdienen!

Wat is het doel van de ‘alpacaboerderijen’? Geld verdienen! Daarom worden de gekste dingen bedacht om met een alpaca te ‘doen’. Wandelen met alpaca’s, picknicken tussen de alpaca’s en er worden zelfs vrijgezellenfeestjes gehouden te midden van de alpaca’s. De grote knuffels over een behendigheidsparcours leiden – zelfs kinderen – behoort ook tot de mogelijkheden. Slapen tussen de alpaca’s in hun stal? De dieren inhuren om ringen aan te reiken bij een trouwerij? Het kan allemaal. En dan zijn er voor de eigenaren nog de shows waarbij prijzen kunnen worden gewonnen.

Deze dierenexploitanten lijken niet te weten dat het voor een alpaca akelig is om aan een leiband te lopen en geaaid worden is ook niet prettig voor ze; ze raken hun eigen soortgenoten ook zelden aan. In tegenstelling tot wat hun uiterlijk doet vermoeden, houden ze niet van knuffelen en worden ze ook liever niet uit hun kudde verwijderd. Van knuffelen kunnen ze zelfs gestrest raken.

Volgens dierenwelzijnsorganisaties moet er ingegrepen worden. Zij maken zich zorgen en pleiten voor gedragscodes voor het gebruik van alpaca’s voor amusement. Het Besluit houders van dieren stelt immers dat wie bedrijfsmatig werkt met dieren, een erkend bewijs van vakbekwaamheid moet hebben dat gericht is op de diergroep waarmee gewerkt wordt.

De hype rond de lama-achtige heeft nu een nieuw hoofdstuk bereikt. Stichting Dier en Recht is bezorgd. “Alpaca’s gaan gebukt onder heel veel stress door al die menselijke aandacht”, stelt dierenarts Frederieke Schouten van de stichting.

“Te veel menselijke aandacht kan leiden tot fysieke ongemakken bij het dier. Er zijn veel evenementen waarbij alpaca’s een halsband om krijgen en verplicht rondjes moeten lopen. Soms zelfs meerdere keren per dag. De ene alpaca is er beter tegen bestand dan de andere, maar een groot deel van deze dieren raakt hierdoor gestrest. Veel alpaca’s hebben dan ook maagzweren.”

Stop high-tea’en met alpaca’s

Bewustwording is belangrijk, volgens Schouten:

“Het is goed dat we mensen laten kennismaken met de alpaca. Het moet alleen wel op een manier dat de alpaca daar ook zelf voor kiest. We moeten ze niet verplichten te ‘wandelen’ met steeds verschillende mensen. Dit is niet een natuurlijke manier om met dieren om te gaan.”

De dierenarts pleit voor een verregaande maatregel:

“Evenementen waarbij alpaca’s worden verplicht om met mensen te lopen of te high-tea’en moet stoppen.”

Een bezoekje aan de dieren op de kinderboerderij vindt de stichting geen probleem: “Dan kunnen de alpaca’s zelf beslissen of ze de mensen opzoeken of niet.”

 

Opmerkelijk is ook dat veel alpacaboerderijen dieren te koop aanbieden als huisdier en niet allemaal wijzen ze potentiële kopers erop dat een alpaca absoluut niet alleen gehouden kan worden, maar met minimaal twee. Bovendien dienen ze over een stuk grasland van minstens 500 m2 per dier te kunnen beschikken, inclusief beschutting. Ook een hoge omheining is nodig, want alpaca’s willen nogal eens weglopen. Wanneer jonge alpaca’s te veel omgaan met mensen bestaat er een kans dat het dier mensen gaat zien als soortgenoten. Ze kunnen zich dan bazig gaan opstellen en gevaarlijk worden (berserk male syndrome).

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, sprak onlangs zijn zorgen uit over de alpaca-hype. Ook de Europese Unie wil ingrijpen, voor de hype uit de hand loopt; ze verplicht nu alle lidstaten om de dieren te registreren.

Bronnen:

#GNvdD: H&M, Gap en Esprit stoppen met alpacawol vanwege martelpraktijken

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg