Op donderdag 18 april, in haar lustrumweek, is Studievereniging Olympus voornemens een zogenaamde Petting Zoo te organiseren op de Radboud Universiteit. Idee erachter is dat studenten die stress ervaren of zich eenzaam voelen kunnen ontspannen door de dieren in deze mobiele kinderboerderij te knuffelen.

knuffelen met studenten

Dieren de dupe van knuffelen met studenten | Foto: Pixabay

“Come and cuddle with these cute animals!” staat er op de Facebooksite van de vereniging te lezen.

In oktober vorig jaar werd door de Universiteit van Amsterdam knuffelen met puppy’s om de stress van de tentamens even te vergeten georganiseerd.

Na de aankondiging van de Nijmeegse studievereniging op Facebook ontstond er, net als destijds in Amsterdam, een storm van kritiek. De Partij voor de Dieren, roept de studenten met klem op een alternatief zonder dieren te organiseren. Michelle van Doorn, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Nijmegen:

“Voor dieren is het geen feestje om te worden gebruikt bij een evenement. Vervoer en gebruik zorgen voor stress, angst en desoriëntatie. Dat moet je geen enkel levend wezen willen aandoen, zeker niet bij feestelijke gebeurtenissen. Dat iets traditie is of ‘leuk voor de mensen’ kan nooit een reden zijn om met dergelijk leedvermaak door te gaan. Leed bij mens of dier, is einde van ’t vertier.”

“We hebben ze het aanbod gedaan om te helpen met het organiseren van een alternatief. Ik ben zelfs bereid om zelf de hele dag te knuffelen met de studenten! Hopelijk nemen ze de handreiking aan.”

De vereniging laat echter in een statement weten zich niets aan te trekken van alle kritiek.

“Afgelopen week zijn er een aantal vragen over dit evenement op Facebook gezet. Wij hebben ze allemaal zorgvuldig gelezen en willen jullie daarom graag meer inzicht geven in onze gemaakte keuzes”

“Het organiseren van een puppy/kittenkamer was niet te realiseren. Als alternatief hebben wij gekozen voor een mobiele kinderboerderij, waarbij wij in eerste instantie gelet hebben op regelgeving omtrent dierenwelzijn. Het bedrijf wat wij hebben ingehuurd heeft aangegeven aan alle wet- en regelgeving omtrent het houden van dieren en dierenwelzijn te voldoen”

Het bedrijf in kwestie blijkt het inmiddels beruchte Bert’s Animal Verhuur te zijn.

Emmen
Foto: via Comité Dierennoodhulp

In januari van dit jaar heeft het bedrijf van de economische politierechter 4000 euro boete opgelegd gekregen. Dit keer gaat het over het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden.

“Mochten er vragen zijn over de maatregelen die wij treffen of suggesties om welzijn van dier of mens te verbeteren dan horen wij dat graag via pettingzoo@science.ru.nl “ aldus de studievereniging op Facebook.

Bronnen:

@AnimalsToday.nl