De jaguar (Panthera onca) wordt momenteel ernstig in zijn voortbestaan bedreigd in Mexico. In dit land wordt nu gewerkt aan de bescherming van de jaguar omdat het voortbestaan van alle leven in het oerwoud voor een groot deel afhangt van het overleven van de jaguar.

jaguar
Jaguar ernstig bedreigd in Mexico | Foto: MTSOfan Flickr via Compfight cc

Strategie voor overleving
Om het overleven van de jaguar te kunnen garanderen is er nu een nationale strategie opgezet door middel van een brede samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de overheid. Onder meer zullen 14 nieuwe beschermde gebieden van in totaal 2,6 miljoen hectare ingesteld worden en zullen wegen aangepast worden om aanrijdingen met overstekende jaguars te voorkomen. De kosten zijn bijna 670.000 euro.

Ondanks de instelling van beschermde gebieden en de aanleg van 50 verbindingszones daartussen, worden belangrijke bedreigingen van het dier niet aangepakt. Daaronder zijn illegale jacht om de huid te verkopen en gevangenneming om de dieren als huisdier te kunnen verkopen. Volgens ecoloog Gerardo Ceballos, voorzitter van de Nationale Alliantie voor de Bescherming van de Jaguar, worden er zeker honderden jaguars als huisdier gehouden, vooral als statussymbool door machtige drugsbazen.

Geschat wordt dat er rond 1600 tussen de Verenigde Staten en Argentinië zo’n 100.000 jaguars leefden. Daarvan zijn er nu nog slechts 50.000 over, met name in Brazilië. In Mexico leven volgens deskundigen nog zo’n 4.000 jaguars, voornamelijk op het schiereiland Yucatán. Ceballos:

“Het verdwijnen van diersoorten is als het verwijderen van bakstenen uit een muur.Er komt een moment dat het systeem instort.”

Oorspronkelijk kwam de jaguar voor in het grootste deel van Latijns-Amerika. Hij lijkt oppervlakkig sterk op een luipaard, maar zijn bouw is zwaarder. Voor de Maya’s en andere pre-Colombiaanse volkeren in Midden-Amerika was de grootste katachtige vanwege zijn snelheid en kracht het symbool van macht.

Bron: La Chispa ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer