Een medewerker van de Taronga Western Plains Zoo in de Australische staat New South Wales heeft tijdens een jacht uitje een kangoeroe in het gezicht gestompt. Het incident werd vastgelegd op video.

kangoeroe
Dierentuinmedewerker stompt kangoeroe in het gezicht | Screenshot video

Greig Tonkins was met vrienden op zwijnenjacht, toen de kangoeroe zijn hond leek aan te vallen. Het dier hield de hond in een sterke houdgreep vast, zo is te zien op het beeldmateriaal. Tonkins sprong uit de auto om zijn hond te redden. De man probeerde de kangoeroe af te schrikken, waardoor het dier de hond uiteindelijk losliet. Daarna nam Tonkins een bokshouding aan en gaf de kangoeroe een harde vuistslag in het gezicht. Uiteindelijk sprong de kangoeroe weg.

Tonkins is olifantenverzorger in Taronga Western Plains Zoo in Dubbo, New South Wales, onderdeel van Toranga Zoo in Sydney. Nadat de video viraal ging en inmiddels door bijna 25 miljoen mensen werd bekeken, werd massaal opgeroepen tot het ontslag van Tonkins.

Hoewel Toranga Zoo in eerste instantie verklaarde tot actie over te gaan, zegt de dierentuin nu geen reden te zien om de olifantenverzorger te ontslaan en en zich juist zorgen te maken om haar werknemer.

“De heer Tonkins is een ervaren dierentuinmedewerker en gedurende zijn zes jaar bij Taronga Western Plains Zoo heeft hij altijd Taronga’s benadering van goed handelen, dierenverzorging en dierenwelzijn gevolgd. (…) We blijven met de heer Tonkins werken aan zijn gedrag met betrekking tot het incident.”

ARVE Error: The [[arve]] shortcode needs one of this attributes av1mp4, mp4, m4v, webm, ogv, url

De dierentuin verklaarde wel dat het sterk gekant is tegen mensen die dieren slaan en tegen de praktijk van het gebruik van honden bij het jagen. Tonkins was niet beschikbaar voor commentaar.

Humane Society International Australia vindt dat de man de deur moet worden gewezen door de dierentuin. Directeur Verma Simpson:

“Het is zeer verontrustend dat iemand van dit personage een positie heeft daar, ze zouden geen moeite hebben met het vullen van de positie door iemand die dieren respecteert. (…) we hebben het over het rijden van circusolifanten in India en we kunnen niet eens voor onze eigen soorten hier zorgen.”

Claire Fryer van PETA verklaarde:

“Het stompen van kangoeroes in het gezicht is niet dapper en niet grappig.”

Het is zelfs illegaal, verklaarde ze:

“De man in deze video zou moeten worden vervolgd in plaats van dat er een nationale held van hem wordt gemaakt.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor