In de Australische staat Queensland vallen vleermuizen uit de lucht, vanwege de hittegolf die daar momenteel heerst. Mensen worden gewaarschuwd de dieren met rust te laten en niet aan te raken.

vleermuizen
Vleermuizen vallen uit de lucht door hittegolf in Queensland | Foto: Gilles San Martin/Wikipedia

De afgelopen dagen heerst er in Queensland een extreme hittegolf. In Brisbane steeg het kwik tot rond de 40 °C. Niet alleen mensen, maar voornamelijk ook dieren hebben last van deze hitte.

Dr. Heidi Caroll van Queensland Health verklaart dat de hitte veel invloed heeft op de gevleugelde dieren en in het bijzonder vliegende vossen:

“En dat is wanneer we op problemen stuiten, omdat vliegende vossen soms het Lyssavirus (hondsdolheid – red.) dragen, wat een zeer dodelijke ziekte is.”

Ze zegt dat vleermuizen om verschillende redenen uit de lucht kunnen vallen, maar dat het tijdens dit jaargetijde meer voorkomt. Vooral vanwege de extreme hitte. Mensen proberen de dieren vaak te helpen, maar riskeren daardoor zelf ziek te worden.

“In Queensland zijn er de afgelopen week minstens twee situaties geweest waarbij vleermuizen uit de lucht zijn komen vallen en mensen hebben geprobeerd ze te helpen. (…) Jaarlijks zijn er zo’n 200 gevallen waarbij mensen vleermuizen hebben aangeraakt en medische hulp nodig hebben. In de afgelopen weken hebben we gezien dat deze aantallen omhoog gaan, wat we verwachten tijdens hogere temperaturen.”

Mensen die vleermuizen op de grond vinden, worden opgeroepen ze met rust te laten en een wildlife life ranger te bellen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor