Opnieuw een overwinning voor galberen in Vietnam: Stichting VIER VOETERS heeft vijf Aziatische zwarte beren van drie verschillende ‘galbeerboerderijen’ gered. Na de succesvolle redding werden de dieren naar hun nieuwe thuis gebracht: BERENWOUD Ninh Binh, een reservaat van VIER VOETERS speciaal voor geredde galberen. De vraag naar berengal is nog steeds hoog in Azië, hoewel er alternatieven zijn. In Vietnam lijden naar schatting nog zo’n 800 beren op ‘galbeerboerderijen’ onder de meest afschuwelijke omstandigheden.

Vier Voeters
Het vreselijke bestaan van een galbeer in Vietnam | Foto: ©Four Paws

VIER VOETERS slaagde er in vijf beren, Keo, Lim, Dieu, San en Khoai Lang, te redden uit galbeerboerderijen in de Vietnamese provincies Binh Duong en Dong Nai. Nadat de beren medisch waren onderzocht, reisde het reddingsteam ruim 1.600 kilometers af om de dieren naar hun nieuwe thuis te brengen: BERENWOUD Ninh Binh. Betrokken is Dr. Johanna Painer, dierenarts van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen:

“De eerste medische controles hebben enkele gezondheidsproblemen aan het licht gebracht, maar we zijn ervan overtuigd dat we de dieren de juiste behandeling kunnen geven in BERENWOUD Ninh Binh. Keo lag depressief in haar kooi toen we haar wilden bevrijden en medisch onderzoek toonde aan dat ze enorme pijn had geleden. Haar tanden zijn er slecht aan toe en ze lijdt aan een ernstige ontsteking van de lever en galblaas. En San lijdt aan enorm haarverlies vanwege de wrede en onhygiënische omstandigheden. Bij alle beren toont de galblaas aan dat ze misbruikt zijn als galbeer.”

Onopgeloste sterfgevallen

VIER VOETERS was oorspronkelijk van plan om zeven galberen uit de provincie Dong Nai te redden. Maar tragische omstandigheden hebben dit plan gedwarsboomd; vier beren die op dezelfde boerderij gehouden werden stierven op tot nu toe onverklaarbare wijze. VIER VOETERS roept de Vietnamese autoriteiten op een diepgaand onderzoek naar de doodsoorzaak in te stellen. Want bereneigenaars doden hun dieren keer op keer om nog een laatste keer van hun organen te profiteren. Het was daarom noodzaak om de overige drie beren zo snel mogelijk te redden. En toen de reddingsactie van start ging konden er nog twee andere beren gered worden.

Vier Voeters
Foto: ©VIER VOETERS

Reservaat voor 100 beren

In het reservaat kunnen de beren herstellen van hun traumatische verleden. Al twaalf beren zijn hen voorgegaan en genieten nu van hun nieuwe leven in een soortgeschikte omgeving. Het BERENWOUD bestaat uit grote buitenverblijven met zwemvijvers, bomen, klim- en speeltoestellen, ‘berenhuizen’ met binnenverblijven, een quarantainestation en een dierenkliniek. Op 7 maart jongstleden was de officiële opening van het reservaat zodat ook plaatselijke bewoners en toeristen kunnen zien hoe voormalige galberen weer opleven in een natuurlijke leefomgeving. Ondertussen breidt VIER VOETERS het reservaat verder uit, zodat er in de nabije toekomst plek is voor 100 geredde galberen.

Petitie

VIER VOETERS roept de Vietnamese regering op, middels een petitie, om nú actie te ondernemen!

  • Teken de petitie hier

Animals Today Reportage: Hanoi, het gal van de beer (video)

Bron: