The Humane Society of the United States voert campagne voor de vrijheid van 36 honden, na de publicatie van een undercoveronderzoek in een grote onderzoeksfaciliteit voor Dow Chemical in Michigan. De honden  zullen in juli afgemaakt worden, nadat ze ingezet zijn in een jaar durend onderzoek naar de (on)veiligheid van een pesticide. Animal Rights roept op om een petitie van Humane Society te tekenen en Animals Today sluit zich daarbij aan.

Onderzoek voor Dow gaat 36 vergiftigde honden doden | Foto: screenshot video
The Humane Society of the United States/YouTube

Toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth van Animal Rights reageert verontwaardigd op de nieuwe beelden:

“Er kan geen sprake zijn van noodzakelijk kwaad, aangezien deze testen niet eens wettelijk verplicht zijn.”

Bekijk de schokkende en verdrietig makende beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Pijn, angst en stress

Op de beelden is te zijn hoe erbarmelijk het korte leven van honden in het proefdierlaboratorium is. Na de zoveelste pijnlijke ingreep, duidelijk te zien aan hun talloze hechtingen, liggen de honden bedwelmd door de drugs of jankend en bibberend in krappe metalen kooien, zonder enige vorm van comfort. De honden worden tot vier keer per dag gedwangvoederd. Hochmuth is boos:

“Dwangvoederen werd elders in de VS verboden, maar mag blijkbaar wel ingezet worden voor nutteloze en verschrikkelijke experimenten op weerloze dieren.”

Bij sommige dieren zijn omslachtige medicijnpompen onder hun huid duidelijk zichtbaar, waar onderzoekers schadelijke stoffen in spuiten. Dit is hoe hun korte leven eruit ziet. Hochmuth:

“Het is hartverscheurend om te mee te kijken hoe het vertrouwen van deze zachtaardige wezens zo schaamteloos misbruikt kan worden.”

De beagle Harvey en 21 andere honden zijn ondertussen al afgemaakt, maar volgens The Humane Society is het nog niet te laat om in actie te treden. Zij eisen de vrijlating van de honden, zodat de 36 overblijvende beagles een liefdevol thuis kunnen krijgen.

Dow
Vertrouwen misbruikt | Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

Tests niet wettelijk verplicht

Het gaat om een veiligheidstest, waarbij honden verschillende dosissen van een pesticide kregen om de toxiciteit ervan te testen. Het is een test die niet eens wettelijk verplicht is in de Verenigde Staten en vrijwel overal ter wereld werd afgeschreven.

De multinational Dow Chemical heeft onder meer verschillende vestigingen in België en Nederland. Het bedrijf beweerde eerst dat het nodig was om de test op honden uit te voeren om te voldoen aan de regelgeving in Brazilië, waarnaar de pesticide geëxporteerd wordt. In de tussentijd heeft Humane Society International bevestiging van de Braziliaanse overheid ontvangen dat de eenjarige test niet langer nodig is. Op dit moment verklaart het bedrijf dat het verdere garanties nodig heeft voordat het de honden zou vrijlaten.

Petitie

Animal Rights en Animals Today sluiten zich aan bij de Humane Society International en roepen op om hondenexperimenten wereldwijd te stoppen. De petitie van The Humane Society werd al meer dan 120.000 keer ondertekend.

  • Teken de petitie hier

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.