Frankrijk heeft na een inzamelingsactie 1,8 ton ivoor vernietigd. Het IFAW en het Franse Bureau voor Biodiversiteit organiseerden een grootschalige ivoorvernietigingsactie, met als doel de handel in ivoor een halt toe te roepen. Ze willen mensen ervan bewustmaken dat deze handel verantwoordelijk is voor de dood van duizenden olifanten per jaar.

ivoor
1,8 ton ivoor vernietigd in Frankrijk na succesvolle campagne | Foto: publiek domein

In 2015 lanceerde het IFAW de campagne ‘Ik lever mijn ivoor in‘, om mensen aan te moedigen ivoren voorwerpen af te staan voor vernietiging. Het gaat dan om bijvoorbeeld slagtanden, decoraties of sieraden. De campagne was een groot succes. Het IFAW, de OFB en de Franse douane ontvingen honderden stukken ivoor, voornamelijk dankzij de vrijwillige overhandiging van particulieren. Een ander deel bestond uit inbeslagnames.

Krap twee ton ivoor vernietigd

De 1800 kilo ivoor is afkomstig van ongeveer 180 gestroopte dode olifanten. Volgens het IFAW kost de ivoorhandel wereldwijd ieder jaar duizenden olifanten het leven. Met de vernietiging van de ivoorvoorraad komen de voorwerpen niet opnieuw in het commerciële circuit. De grote vernietigingsoperatie vond eind november plaats in het Franse Reims, in het bijzijn van staatssecretaris voor Biodiversiteit Sarah El Haïry: Het ivoor is vermalen en vervolgens verbrand. El Haïry:

“De illegale handel in beschermde in het wild levende dier- en plantensoorten wordt wereldwijd geschat op een waarde van meer dan 20 miljard dollar en is een van de meest lucratieve vormen van smokkel. Het is vaak het werk van gestructureerde criminele organisaties. De uitdaging om deze georganiseerde criminele netwerken te verstoren en te ontmantelen kan alleen worden aangegaan door het coördineren vanuit de staat.”

Het succes van de inzamelingsactie geeft volgens de staatssecretaris aan hoe belangrijk het is dat de overheid ook in de toekomst doorgaat met het inzamelen en vernietigen van ivoor. Veel mensen zijn nog steeds op zoek naar manieren om op een legale manier van hun ongewenste ivoor af te komen.

China als grootste markt

Consumentenonderzoek in China, ’s werelds grootste afnemer van ivoor, toonde aan dat veel potentiële kopers weinig verstand hebben van het verband tussen ivoorhandel en de sterke afname van olifantenpopulaties. Overheidsacties dragen bij aan het onder de aandacht brengen van het probleem bij grote groepen mensen. De acties maken bovendien duidelijk dat de overheid de handel afkeurt.
.

Verkoop van illegaal olifantenivoor in winkels in Florida

.
De evenementen zijn ook bedoeld om een signaal af te geven dat de acceptatie en populariteit van ivoorproducten afneemt. Door publiekelijk kopers, verkopers en bezitters van ivoor aan de schandpaal te nagelen, vermindert de status die het hebben van ivoorproducten heeft. Op deze manier kan de sociale norm veranderen en wordt ivoor op de lange termijn minder gewild. Dit lijkt al succesvol. In China daalden de prijzen met bijna de helft, nadat de regering aankondigde dat binnenlandse ivoorhandel werd uitgefaseerd.

Er zijn argumenten tegen vernietiging

Sommige critici beweren dat het vernietigen van grote hoeveelheden ivoor het product juist schaarser maakt. Hierdoor zouden de prijzen op de zwarte markt stijgen en het stropen juist toenemen. Hier is echter geen duidelijk bewijs voor. Sommige overheden kiezen ervoor de voorraad te verkopen en het geld te gebruiken voor natuurbehoud en dierenbescherming. Zimbabwe weigert bijvoorbeeld om zijn voorraad van 70 ton te vernietigen. Met de huidige economische situatie kan het zich niet veroorloven om door te gaan met natuurbeschermingsinspanningen. Volgens de minister van Milieu Oppah Muchinguri-Kashiri, is verbranden voor dit land geen optie. Het geld zou nodig zijn voor het beschermen van wilde dieren. Tegelijk wordt de markt voor ivoor in stand gehouden, evenals de vraag.
.

#GNvdD: Canada verbiedt handel in ivoor en neushoornhoorns

Ivoor toch beter vernietigd

Maar voor Paula Kahumbu, CEO van WildlifeDirect in Kenia, draagt het behouden van ivoorvoorraden teveel bij aan de illegale handel om deze strategie te rechtvaardigen. Ze vertelde dat wanneer een ivoorhandelaar aan ivoor wil komen, deze er vaak voor kiest om niet op jacht te gaan, maar om een voorraad te plunderen. Bijvoorbeeld door de bewaker van het ivoor om te kopen. Er zijn veel voorbeelden van slagtanden die door corruptie verloren zijn geraakt uit kluizen en zelfs uit rechtszalen.

ivoor
Foto: Vikalpa | Groundviews | Maatram | CPA/flickr CC BY 2.0

Economisch onderzoek suggereert dat het vernietigen van ivoor vooral de beste oplossing is op de lange termijn. Door grote voorraden ivoor te vernietigen, wordt aan potentiële kopers het signaal afgegeven dat de ivoormarkt instabiel is. Mensen die ivoor anders als een investeringsmogelijkheid zouden zien, bedenken zich waarschijnlijk wel twee keer als de markt structureel wordt verstoord.

Bronnen:

#GNvdD: Levenslang cel voor ivoorsmokkelaar in Uganda

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee