Verkopers in twintig verschillende winkels in Florida verkopen producten van olifantenivoor. Jaarlijks worden er tot wel 15.000 olifanten gedood in Afrika voor de vraag naar ivoor. De populatie van savanneolifanten is sinds de jaren zeventig met zestig procent afgenomen en die van bosolifanten met meer dan 86 procent. Hierdoor staan deze dieren op de rand van uitsterven.

olifantenivoor
Verkoop van illegaal olifantenivoor in winkels in Florida | Foto: publiek domein

In februari 2023 deed Humane Society International undercoveronderzoek in verschillende steden in Florida, waaronder Fort Lauderdale, Jacksonville, Tampa, Dania Beach en West Palm Beach. Meer dan 350 vermoedelijke items die beschikbaar waren voor verkoop, zouden bestaan uit ivoor. Ivoor is de hoornachtige stof die wordt verkregen uit de slagtanden van olifanten. Het materiaal kan gebruikt worden voor sieraden, decoratieve voorwerpen, muziekinstrumenten en andere producten. Echter is het illegaal om ivoor te verhandelen, omdat het bijdraagt aan de jacht op olifanten en de afname van hun populatie.

Federale wetgeving in Florida

De verkoop van nieuw ivoor over staatsgrenzen is in Florida verboden volgens federale wetgeving. In dertien van de twintig onderzochte steden werden ivoren items verkocht zonder identificatie van de bron van het materiaal. Hoewel sommige verkopers op de hoogte waren van de federale wetgeving, waren anderen zich er niet bewust van. Florida heeft dringend een wet nodig die de handel in ivoor reguleert en verbiedt. Hiermee kan de populatie van de olifant worden beschermd.

Ivoorhandel
Foto: publiek domein

Sociale dieren

Olifanten worden beschouwd als zeer intelligente en sociale dieren. Ze zijn in staat om verschillende emoties te ervaren, zoals vreugde, verdriet en empathie. Er wordt ook gesuggereerd dat olifanten een hoog niveau van zelfbewustzijn hebben. Bovendien kunnen ze rouwen om de dood van een kuddegenoot. Dit is onder andere te zien wanneer olifanten een dierbare verliezen als gevolg van stroperij.

Olifanten rouwen om verlies “Elephant Whisperer” Lawrence Anthony

Gevolgen illegale stroperij voor olifant

Zowel vrouwelijke als mannelijke olifanten worden geconfronteerd met de gevolgen van stroperij. Bij vrouwelijke olifanten leidt het verlies van belangrijke sociale partners tot een afname van hun fitheid. Hierdoor wordt de groeisnelheid van de populatie beïnvloed. Bij mannetjes lijkt stroperij te leiden tot een ongelijke verdeling van reproductieve succes, waarbij sommige mannetjes meer nakomelingen krijgen dan anderen. Dit kan zorgen voor een vermindering van genetische diversiteit in natuurlijke populaties.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Joëlle Schelvis