‘Mevrouw, heeft u misschien nog een zakje?’ De Basset zit geduldig naast zijn eigenaar, terwijl deze vanaf de overkant van de straat naar me roept. Mijn mond zakt open van verbazing. Niet omdat er ‘mevrouw’ tegen me gezegd wordt. Dat gebeurt me de laatste jaren wel vaker. Wel omdat er om een zakje gevraagd wordt. Dit is me in mijn woonwijk nog nooit overkomen.

Zakjesstress
Foto: wYnand! / Foter.com / CC BY-NC-SA

Dat ik hink-stap-sprong over de stoep moet om hondenpoep te omzeilen, ja. Dat ik een hond moet overtuigen dat hij echt op het gras kan lopen, ondanks de smurrie, ja. Dat ik een buurtbewoner vriendelijk vraag of ze misschien een zakje nodig hebben, als ze willen doorlopen terwijl hun hond iets heeft gedaan, ja. Maar dat een buurtbewoner zakjesstress kent en om hulp vraagt, nee.

Ik kan de beste man wel omhelzen! ‘Natuurlijk!’ roep ik, misschien iets te enthousiast. Verontschuldigend geeft hij aan dat zijn hond altijd maar één keer moet, maar nu ineens twee keer. Terwijl net zijn zakjes op zijn. Ik ben nog steeds té verbaasd over deze modelburger in mijn wijk, om veel terug te kunnen zeggen.

Ik weet dat ze er zijn. Maar ik zie ze in mijn wijk bijna nooit. Ruimers. Verantwoorde hondenbezitters. Ambassadeurs voor het hondenhouderschap. Mensen die net als ik zakjesstress kennen, als je ineens te weinig voorraad bij je blijkt te hebben.

Terwijl ik mijn weg vervolg, mijmer ik over de dag dat elke hondenbezitter zakjesstress kent. Pas als voor iedereen het niet bij je hebben van een ruilmiddel net zo ongemakkelijk voelt als het niet bij je hebben van je mobiel, zijn we er. Dan leven we in een wereld zonder poep aan je schoen na een wandeling. In een wereld zonder boze blikken en een crimineel gevoel terwijl je alleen maar aan de wandel bent met je hond. Dan mag de hond weer overal mee en zijn er geen ‘hondenverbodsgebieden’ meer.

Dus ik gun iedereen zakjesstress. En daarin ben ik niet alleen. Daarom is er vanaf vandaag de ‘Ruim je Rot’ App. Gratis te downloaden in de Google Play Store (). En vanaf zeer binnenkort ook downloadbaar in de App Store. Omdat goed gedrag niet onder nalatend gedrag zou moeten lijden.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.