De illegale handel in jaguars vindt steeds vaker online plaats, zo blijkt uit een rapport van de Wildlife Conservation Society. Dit gebeurt onder het toeziend oog van de nationale autoriteiten, die nauwelijks acties hiertegen ondernemen. De illegale handel in jaguars verloopt inmiddels niet alleen meer via de zwarte markt. Een simpele Googlezoekopdracht laat zien dat er vele websites te vinden zijn die jaguarklauwen, tanden of huiden aanbieden.  

Illegale handel jaguar
Foto: publiek domein

Kurt Duchez, co-auteur van het rapport en WCS Wildlife Trafficking Officer voor Centraal-Amerika legt uit dat kopers vaak via sociale media aan de onderdelen proberen te komen. Hij legt uit dat de illegale handel in jaguars plaatsvindt in het zicht, en makkelijk te vinden is door er simpel naar te zoeken. Voor hun onderzoek doorzochten Duchez en zijn mede-onderzoekers verschillende archieven van populaire media sites en online marktplaatsen die aanwijzingen bevatten over de verkoop van jaguars tussen 2009 en 2019.

Jaguardelen als sieraden

De onderzoekers ontdekten dat de handel voornamelijk in Latijns-Amerika plaatsvond. Zoekopdrachten in het Spaans leverden namelijk de meeste resultaten op. Meer dan 50% van alle berichten over jaguars was in het Spaans. Ook het Portugees, vanwege de aanwezigheid van jaguars in Brazilië, was een populaire taal. Opmerkelijk was dat berichten in het Chinees vaak voorkwamen. China geldt namelijk als de topbestemming voor onderdelen van de jaguar, waar jaguardelen worden toegepast in de traditionele geneeskunde, of als sieraden worden gebruikt.

Illegale handel jaguar
Bron: rapport van de Wildlife Conservation Society

Smokkelaars in Mexico

Volgens het rapport waren tanden het meest verhandelde lichaamsdeel, waarvan het meest werd herleid naar de landen Mexico, China, Bolivia en Brazilië. Duchez zei verrast te zijn door de prominente rol die Mexico speelt in de online handel van jaguars. Het land herbergt een gezonde populatie jaguars in het zuiden van het land, maar deze is veel kleiner vergeleken met andere Latijns-Amerikaanse landen. Mexico wordt beschouwt als een “trampoline” voor smokkelwaar aangezien naast de illegaal verhandelde flora en fauna, het land ook als een springplank dient voor drugs en andere goederen. Naast de jaguar zijn ook veel andere planten en dieren het doelwit van smokkelaars in Mexico, waaronder brulapen, zeekomkommers en totoaba.

Illegale handel jaguars
Bron: rapport van de Wildlife Conservation Society

Internationale handel in jaguars

De internationale handel in jaguars floreerde tot 1975, toen in dat jaar de soort werd opgenomen in bijlage I Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).  Hierdoor werden landen verplicht om de soort te beschermen en toezicht te houden. Tegenwoordig vormt de afname van leefgebied de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de diersoort, aldus het rapport.

Witwaspraktijken

Toch vindt het grootste deel van de huidige jaguarhandel niet online plaats. Volgens Andrea Crosta, directeur en medeoprichter van Earth League International, opereren grote Chinese smokkelgroepen volledig offline zodat ze grote hoeveelheden geld en goederen kunnen witwassen. De grote vraag vanuit China naar jaguardelen vormt dus een extra gevaar voor het voortbestaan van de soort. Online verkoop daarentegen gebeurt meestal door kleinschalige verkopers, in het bijzonder in Mexico.

Ondanks dat de online handel kleinschaliger is in vergelijking met de georganiseerde misdaad, moet de overheid toch ingrijpen om de handel te stoppen. Duchez is het daarmee eens, aangezien hij vindt dat alle overheidsfunctionarissen beschikken over sociale media zoals TikTok en Facebook.

“Als ze een kwartier van hun tijd nemen om op internet te zoeken, vinden ze het.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer