Het publieke debat over het in gevangenschap houden van walvisachtigen is de afgelopen jaren steeds vuriger geworden. Volgens het Vancouver Aquarium zelfs zo hevig, dat de medewerkers normale werkzaamheden niet meer uit konden voeren. Daarom maakte het park vorige week bekend geen walvisachtigen meer te zullen houden.

Het Vancouver Aquarium geeft gehoor aan de publieke opinie en zal geen walvisachtigen meer houden in gevangenschap | Fotocredit: world of jan Flickr via Compfight cc

Vancouver Aquarium, officieel het Vancouver Aquarium Marine Science Center, is een openbaar aquarium in Vancouver, Canada. Het aquarium is een belangrijke toeristische trekpleister voor Vancouver. Daarnaast is het ook een centrum voor onderzoek naar oceanen en zeedieren en doet het aquarium aan conservatie en rehabilitatie van walvisachtigen en andere zeedieren. In het aquarium worden vele zeedieren gehouden, waaronder walvisachtigen.

De laatste jaren kreeg Vancouver Aquarium steeds meer kritiek op het houden van deze walvisachtigen. Daarop besloot het bestuur van het aquarium mee te gaan in de publieke opinie en deze zeedieren niet meer te houden. In een statement zegt CEO John Nightingale:

“We geloven zeker in de waarde van walvissen en dolfijnen om betrokkenheid bij mensen te creëren. Maar je moet ook realistisch zijn en het moment is aangebroken dat het debat in de gemeenschap, met de advocaten, met de politici … het heeft ons werk ten behoeve van onze missie verzwakt.”

Nightingale geeft aan dat de continue discussies er zelfs voor hadden gezorgd dat de organisatie zich niet meer kon focussen op haar conservatiewerk. Dat was de belangrijkste reden voor hem om toe te geven:

“De lopende discussies over walvissen en dolfijnen in onze zorg zijn een afleiding geweest van de echte bedreigingen voor de oceaan en hebben het kritieke werk dat wij doen op een halt gezet. We willen mensen in alle delen van de wereld inspireren om deel te nemen aan het creëren van gezonde oceanen en het is tijd om ermee door te gaan.”

Helen, de witgestreepte dolfijn
Sinds het besluit zijn twee van de drie overgebleven walvisachtigen overleden. Helen, een witte dolfijn uit de Stille Oceaan is de enige die nog overgebleven is. Over haar lot moet nog worden beslist. Nightingale geeft aan dat er twee opties zijn; haar vervoeren naar een nieuwe faciliteit, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, of een andere dolfijnen nemen voor gezelschap, wat zou betekenen dat het besluit wordt genegeerd. Nightingale:

“We hebben de moeilijke beslissing genomen om geen walvisachtigen meer ten toon te stellen in Vancouver Aquarium, met uitzondering van Helen, we zullen bepalen wat het juiste is voor haar. Voor de toekomst zullen we ons richten op het vergroten van het bewustzijn over de vele oceaanproblemen die van invloed zijn op andere kwetsbare zeedieren.”

Bronnen: CBS NewsAquablog ©Animals Today Nadine van Wissen