Ruim tien jaar werd door de autoriteiten op hem gejaagd, en dit weekend was het zover. Boonchai Bach, een van de invloedrijkste smokkelaars ter wereld, is gearresteerd door de Thaise politie. 

smokkelbende
Boonchai Bach was bij zijn arrestatie in het bezit van 14 neushoornhoorns | Fotocredit: mjneuby via Compfight cc

De 40-jarige Thai van Vietnamese afkomst staat aan het hoofd van een gigantisch Aziatisch smokkelnetwerk. Jarenlang wist hij uit handen van de autoriteiten blijven, maar vlakbij de grens met Laos, in het noordoosten van Thailand, werd Boonchai Bach eindelijk gepakt. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van 14 Afrikaanse neushoornhoorns met een waarde van ruim 800.000 euro. Samen met een andere Thai en een Chinees werd hij gevangen genomen.

De illegale dierenhandel is zeer lucratief en Bach was zeker tien jaar lang een bedreven smokkelaar. In een klein plaatsje aan de rivier Mekong smokkelde hij regelmatig illegale goederen de grens met Laos over. Dit is een veelgebruikte route om gestroopte dieren uit Afrika en Azië naar kopers in Vietnam en China te vervoeren. Hij had afspraken met Afrikaanse stropers en andere criminelen, zodat hij gewilde lichaamsdelen van bedreigde diersoorten als neushoorns, olifanten, tijgers, leeuwen en schubdieren kon leveren aan een schimmig syndicaat van Aziatische zakenlieden.

Organisatie Freeland zet zich in tegen de illegale dierenhandel en hielp bewijsmateriaal tegen Boonchai Bach te verzamelen. Oprichter Steven Galster denkt dat de arrestatie van Bach een grote klap is voor de smokkelbende, die de grootste in de regio zou zijn.

“Het is alsof je een van de Corleones oppakt.”

Bach kan veroordeeld worden tot vier jaar cel, voor het smokkelen van lichaamsdelen van bedreigde diersoorten zoals neushoornhoorns en ivoor. Hij is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van duizenden bedreigde dieren.

Bronnen: AD, BBC ©Animals Today Angelique Lagarde