Na massaal wereldwijd protest over de verkoop van 34 jonge olifanten aan China vorig jaar, heeft de nieuwe president van Zimbabwe de handel in levende olifanten verboden. Het besluit van Emmerson Mnangagwa betreft ook andere diersoorten die op de rode lijst van CITES staan, zoals neushoorns, leeuwen en schubdieren.

Zimbabwe
Olifanten in Hwange National Park, Zimbabwe | Foto: Steven dosRemedios/flickr

Met dit prachtige besluit wil president Mnangagwa breken met het fel omstreden beleid van zijn voorganger Robert Mugabe. Die trok zich niets aan van de wereldwijde protesten tegen de handel in bedreigde diersoorten. Mnangagwa wil aan de wereld laten zien dat hij wel luistert en zich gaat inzetten voor de bescherming van de natuur en wilde dieren in zijn land. Volgens voorganger Mugabe was de handel in olifanten gerechtvaardigd omdat er teveel zouden zijn, namelijk 86.000, terwijl hij beweerde dat er slechts ruimte was voor 54.000 olifanten.

Historisch besluit
In december lichtte Mnangagwa zijn historische besluit toe:

“Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van Zimbabwe en we begrijpen dat we veel moeten gaan doen voor de bescherming van onze wilde dieren. Wereldwijde steun voor, en meer vertrouwen in het nieuwe Zimbabwe gaan ons veel brengen en we zullen de veranderingen blijven communiceren.”

Zimbabwe
Het schubdier is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld | Foto: Robert Howard/flickr

Volgens Mnangagwa is toerisme een belangrijke inkomensbron voor Zimbabwe en hij wil dat het land zich daarop gaat toeleggen:

“Natuurbescherming en toerisme gaan hand in hand. Onze regering zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat bezoekers veilig zijn en we gaan samenwerken met organisaties om tot een maximale bescherming te komen van onze natuur. We doen dit niet alleen voor de bevolking van Zimbabwe, maar om het voor iedereen mogelijk te maken een van de mooiste landen in Afrika te bezoeken.”

Wederopbouw
Mnangagwa meldde ook nog dat vrouwen een belangrijke rol gaan spelen bij de wederopbouw van het nieuwe Zimbabwe. Zijn dochter Tariro trad vorig jaar toe tot de rangers van het Akashinga project, dat zich inzet tegen stroperij en geheel uit vrouwen bestaat.

Bron: Daily News (Zimbabwe) ©AnimalsToday.nl Bart van Riel