Tegen de man die ervan wordt verdacht op Texel een schaap en drie lammetjes seksueel te hebben misbruikt is door de officier van justitie 2 jaar cel geëist. De 41-jarige man uit Den Burg zou de dieren met een voorwerp of zijn geslacht hebben gepenetreerd en verwond.

Texel
Schapen op Texel | Foto: Pixabay

Vorig jaar op 4 augustus rond 5 uur ‘s ochtends werd de man bij toeval aangehouden na een verkeersovertreding. Agenten zagen dat zijn schoenen onder de modder en het gras zaten en de man droeg een geur bij zich die deed denken aan de uitwerpselen van schapen. Daarop werd de man meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Gemolesteerd
De politie startte in mei vorig jaar al een onderzoek nadat er maar liefst drie lammetjes gemolesteerd werden aangetroffen. Een van de lammetjes werd gevonden met druppeltjes bloed rond haar vagina. De politie vroeg dierenarts David Thijssen een uitstrijkje te maken om zo te bekijken of er menselijke sporen en/of DNA teruggevonden kon worden. Het lammetje werd destijds tussen een andere groep schapen ontdekt, waar ze niet hoorde te staan. Het dier is dus verplaatst.

Texel
Texelaars | Foto: Pixabay

Dit was al de derde keer dat de dierenarts zo’n geval onder ogen krijgt. Ook in januari vorig jaar was er een ander jong schaap dusdanig toegetakeld, dat het bezweek aan haar verwondingen. Dierenarts Thijssen gaf aan dat er rare dingen gebeuren op het Waddeneiland Texel en riep op tot sociale controle.

DNA
Gisteren verklaarde de verdachte in de rechtbank dat hij die dag een rondje had gelopen bij de Hoge Berg, een keileembult tussen Den Burg en Oudeschild, en hij vertelde amfetamine te hebben gebruikt. De politie trof echter in zijn auto injectiespuiten met een vloeistof die door dierenartsen wordt gebruikt als glijmiddel en vaseline. Daarbij werden ook spanbanden aangetroffen en een elastische band die wordt gebruikt om de bek van honden te snoeren. De man verklaarde hierover dat hij de materialen nodig had voor zijn werk.

Na de aanhouding werd ook de onderbroek van de verdachte onderzocht. Daarop werd DNA van een schaap aangetroffen. De man verklaarde hierover dat hij die nacht een schaap op zijn rug had zien liggen en het dier weer op zijn poten heeft gezet:

“Daarna heb ik in de berm nog een plas gedaan en nergens mijn handen gewassen dus ja…”

Texel
Foto: Pixabay

Match
Het bewijs tegen de verdachte lijkt echter keihard. In een database met DNA is een match gevonden met sporen van spermaresten die eerder werden aangetroffen op de schapen. De man blijft echter ontkennen dat hij iets te maken heeft met het misbruik of de mishandeling van de schapen op Texel. De kans op herhaling is volgens justitie groot en daarom is naast de gevangenisstraf van twee jaar ook geëist dat de man vijf jaar lang ’s nachts niet buiten de bebouwde kom van zijn woonplaats mag komen.

Naast mishandeling en misbruik wordt de man ook verdacht van illegaal wapen- en munitiebezit. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. De man blijft tot die tijd in hechtenis.

Bron: NH Nieuws ©AnimalsToday.nl