Altijd gedacht dat sprekende paarden een verzinsel zijn, alleen iets dat voorkomt in films? Misschien niet, want wetenschappers hebben ontdekt dat paarden kunnen leren om symbolen aan te wijzen, zodat mensen hen beter kunnen ‘verstaan’.

paardendeken
Paarden die naar een bord met pictogrammen keken, leerden deze te begrijpen en toe te passen. Zoals het kiezen voor een paardendeken. | Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

Er zijn ook andere diersoorten bekend die dit kunnen, zoals enkele primaten, dolfijnen en duiven, maar voor paarden is deze leermethode nieuw.

Pictogrammen
Wetenschappers leerden 23 paarden van verschillende rassen om te kijken naar een display-bord met drie pictogrammen. De pictogrammen stonden symbool voor het dragen of het niet dragen van een deken. Paarden konden kiezen tussen een “geen verandering” -symbool of symbolen voor “deken op” of “deken af”. Eerder namen hun eigenaars deze beslissing voor hen.

Paarden zijn bedreven in het leren en volgen van signalen die mensen hen geven, en het kostte deze paarden gemiddeld 10 dagen om te leren naar het bord te gaan, het aan te raken en de betekenis van de symbolen te begrijpen. Alle 23 paarden leerden de volledige taak binnen 14 dagen.

Keuze 
Vervolgens werden de dieren getest in verschillende weersomstandigheden en de wetenschappers concludeerden dat de paarden de symbolen niet willekeurig aanraakten, maar hun keuzes maakten op basis van het weer. Als het nat, koud en winderig was, raakten ze het pictogram “deken aan” aan; paarden die al een deken droegen, besloten de afbeelding “niet veranderen” te kiezen. Toen het weer zonnig was, raakten de dieren het symbool “deken uit” aan en degenen die niet waren bedekt, drukten op het pictogram “geen verandering”.

Uit deze sterke resultaten van het onderzoek blijkt dat de paarden de gevolgen van hun keuzes begrepen, zeggen de wetenschappers, die hopen dat andere onderzoekers hun methode zullen gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat paarden in de toekomst beter zullen worden begrepen.

Bron: Science ©Animals Today Lydia Zittema