Achter de toeristische kamelenritjes in Egypte gaat enorm veel dierenleed schuil. Op schokkende beelden, gemaakt door dierenrechtenorganisatie PETA, is te zien hoe kamelen met stokken worden geslagen, ook tegen hun geslachtsdelen. Ook is er een kameel te zien, bij wie het bloed uit zijn neus stroomt. Helaas maken jaarlijks talrijke toeristen gretig gebruik van de aangeboden kamelenritjes. Op een kameel rijden is een toeristische “must”, net als het zien van de piramides. PETA roept op tot een verbod op werkdieren bij de Egyptische toeristentrekpleisters en dringt aan bij toeristen niet meer op deze dieren te gaan rijden.

kameelritjes
Kameelritjes zijn populair onder toeristen, maar veroorzaken veel dierenleed | ©Animals Today

Een onderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA onthult de horror die schuilgaat achter deze populaire toeristische activiteit. Kamelen die gedwongen in de verzengende hitte moeten lopen, instorten op straat en omhoog geslagen worden met stokken.

Voor een bedrag van 8 euro kun je als toerist een ritje op een kamelenrug maken, langs de Grote Piramide van Gizeh of andere historische trekpleisters. Maar nog minder dan een uur rijden van de piramides en hotels worden kamelen ernstig mishandeld op de grootste Egyptische kamelenmarkt. Op de markt in Birqash worden elke dag honderden kamelen verkocht. PETA maakte daar schokkende beelden van hoe de dieren daar worden behandeld. Schuimbekkend, bloedend staan ze erbij voordat ze worden verkocht om dienst te doen in de toeristenindustrie. Op een van de beelden is te zien hoe een gewonde kameel in de hitte staat met het bloed stromend uit zijn neus. Een andere kameel doet wanhopige pogingen te vluchten, als hij met stokken wordt geslagen. Ook werden er kamelen tegen hun geslachtsdelen geslagen. Meerdere dieren schreeuwden het uit van de pijn.

Eindigen bij de slacht

PETA claimt dat veel kamelen die ingezet worden bij de Grote Piramide en de dodenstad Saqqara van deze wrede markten komen. Na een leven van eindeloze ritten in de hitte is de ellende nog niet voorbij. Als de kamelen niet meer van nut zijn als drager van toeristen, komen ze terug op de markt van waaruit ze naar de slacht gaan. Ondanks dat kamelenvlees niet op het menu van restaurants staat, wordt het wel gegeten door Egyptenaren.

PETA roept op voor een verbod op werkdieren bij de Egyptische toeristentrekpleisters en dringt aan dat toeristen die het land bezoeken zich niet laten verleiden om op deze dieren te gaan rijden.

“Toeristen die betalen voor een kamelenrit houden deze praktijken in stand.”

Paarden

Kamelen zijn niet de enige dieren die lijden in de toeristenindustrie. Ook paarden hebben het zwaar als werkdier in Egypte. Onder hoge temperaturen vervoeren zij toeristen, zonder schaduw, eten of drinken. PETA meldt dat bij de Grote Piramide paarden regelmatig worden geslagen, zodat toeristen ze kunnen berijden. Ook zijn er paarden gezien met grote gapende wonden op hun lichaam.

Bekijk de schokkende beelden, van hoe paarden en kamelen worden behandeld in de toeristenindustrie:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




PETA:

“Veel paarden die worden gebruikt voor ritten in Gizeh en Luxor hebben pijnlijke, bloederige wonden en staan in zengende hitte te wachten op de volgende betalende klant. Zonder water, eten of de mogelijkheid om in de schaduw te staan. Uitgemergelde paarden van wie je de ribben kon zien, werden aanhoudend geslagen met zwepen.”

PETA-directeur Elisa Allen wil dat het Egyptische Ministerie van Toerisme alle werkdieren vervangt door elektrische riksja’s en andere moderne voertuigen. Volgens haar kunnen zo toeristen genieten van de rijke historie van het land, zonder deze wreedheden tegen dieren te stimuleren. Allen:

“Het is een schande dat oververmoeide, uitgemergelde dieren in Egypte geslagen worden om eindeloze ritten te maken in de hitte, zelfs als ze staan te wankelen op hun benen en instorten.”

Het gebruik van dieren in de toeristenindustrie gaat vaak met veel leed gepaard. Zo houd je rekening met dierenwelzijn terwijl je op vakantie bent:

Toerisme en dierenwelzijn: diervriendelijke vakanties

Bron: The Sun

©Animals Today