De oranje plooislak is weer waargenomen in Nederland. Het is 21 jaar geleden dat dit diertje voor het laatst langs onze Noordzeekust werd gezien. Een Belgische sportduiker ontdekte de naaktslak bij de Brouwersdam.

De oranje plooislak is voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1818 aan de hand van waarnemingen in de Middellandse Zee bij Nice. Sindsdien heeft de naaktslak zich via de Atlantische oceaan verspreid naar Noorwegen, IJsland, Groenland en uiteindelijk ook naar Noord-Amerika. Ook in het Nederlandse deel van de Noordzee werd de slak met regelmaat waargenomen, maar na 1997 hield het op en dacht men dat het dier hier was uitgestorven.
Uitsteeksels
De slak is voor het grootste gedeelte niet oranje maar melkachtig wit en deels doorzichtig. Wel heeft hij oranjegele uitsteeksels. Naar verluidt zijn er meerdere kleurvarianten van de plooislak. Hun voedsel bestaat uit Bryozoa, ook wel mosdiertjes genoemd; kleine ongewervelde organismen van een halve millimeter groot.

Waarom de slak opeens weer in Nederland is opgedoken kan vele redenen hebben, zoals een overdaad aan voedsel of veranderingen in het ecosysteem elders, dan wel in de Noordzee. Het is nog niet bekend of er meer exemplaren in de buurt van de Brouwersdam aanwezig zijn.
Bron: Telegraaf, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Redactie AnimalsToday.nl
Gerelateerde berichten
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Wil je ons werk op een bijzondere manier steunen, bijvoorbeeld met een mooi cadeau? Dat kan! Via Birdwise.nl gaat € 7,50 bij aankoop van een vogel of ander dier direct naar House of Animals. Een extra goede reden om zo’n mooie decoratieve tuinvogel, eekhoorn of egel te bestellen. Klik op de foto’s voor meer informatie.
Check ons op Instagram
Meer dan honderd dolfijnen dood aangetroffen op strand Mozambique https://t.co/UoG8vPOATZ #AnimalsToday
Volg#GNvdD : Orang-oetan van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid https://t.co/S0HByCqU6T #GNvdD
VolgKaren’s blog: De leugens van Limburg verscheuren dassenfamilie https://t.co/fpY1JLUU6n #AnimalsToday
Volg
Volg ons op social media