Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Utrecht in de zaak tegen de zwanendrifters. Twee weken geleden werden vijf zwanendrifters veroordeeld tot geldboetes en taakstraffen voor het plegen van “illegale handelingen” bij knobbelzwanen.

zwanendrifters
Zwanendrifter aan het werk | Foto: screenshot uitzending EenVandaag NPO1

Op deze uitspraak werd onder andere op de sociale media zeer verontwaardigd gereageerd. De straffen voor de jarenlange ernstige mishandeling van zwanen wordt veel te laag bevonden. Het OM heeft nu aangegeven meer tijd nodig te hebben voor de bestudering van het vonnis.

Boetes en taakstraffen
Voor hun ‘illegale handelingen’ bij knobbelzwanen zijn drie broers en twee andere daders veroordeeld tot geldboetes en taakstraffen. Twee broers krijgen een boete van €1.000, waarvan €500 voorwaardelijk. De derde broer betaalt €500 extra. De twee andere daders kregen een geldboete van 500 euro en 60 uur taakstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De daders zijn veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, het kortwieken van kuikens, het toe-eigenen van een wilde levende knobbelzwaan en het gebruik van een te grote ringmaat tijdens het ringen.

Verbijsterd
Ook dierenarts en klokkenluider Saskia van Rooy is verbijsterd over de uitspraak. Volgens van Rooy werd veel bewijs niet meegenomen in het vonnis. Van Rooy legde twee jaar lang misstanden vast op film. Daarbij werd ze zelf tot drie keer toe ernstig mishandeld door zwanendrifters.

Zo poogde vorig jaar, zwanendrifter en pluimveeslachter Herman van E., Van Rooy aan te rijden met zijn auto. De dierenarts kon ternauwernood voorkomen dat ze over de kop sloeg en in een sloot terechtkwam. Van E. belde daarna zelf de politie om Van Rooy weg te jagen, nadat hij eerst illegaal de vleugels van vier jonge wilde zwaantjes van een wild zwanenpaar door het bot had afgeknipt. Door leewieken kunnen de zwanen niet meer vliegen maar dit mag alleen door een erkend dierenarts gedaan worden.

Dossier
EenVandaag bracht de kwestie van het zwanendriften vorig jaar aan het licht. Lees het dossier, waarin ook de eerdere uitzendingen van EenVandaag over de zwanendrifters te zien zijn, evenals privébeelden van Saskia van Rooy.

©PiepVandaag.nl