De twee lippenberen, die onlangs zijn gered van hun afschuwelijke bestaan als de laatste dansberen in Nepal, zijn in het geheim meegenomen naar een erbarmelijke dierentuin, in plaats van het beoogde gespecialiseerde reservaat in India. Een van de beren is in de dierentuin overleden.

dansberen
Rangila in Jawalakhel Zoo | Foto: via World Animal Protection

De beren, Rangila en Sridevi, die in december werden gered door het Jane Goodall Institute Nepal, World Animal Protection en de Nepalese politie, zijn met toestemming van het departement Nationale Parken en Dierenopvang in Nepal naar de Jawalakhel-dierentuin gebracht. Sridevi is daar overleden. De dierentuin wordt bekritiseerd vanwege de extreem slechte en ondermaatse omstandigheden.

Foto: via World Animal Protection

Zonder overleg
Het besluit om de beren naar de dierentuin te brengen is genomen zonder overleg met World Animal Protection of het Jane Goodall Institute Nepal. Het is onduidelijk waarom, wanneer en hoe de twee beren werden verplaatst van Parsa National Park naar Jawalakhel Zoo. De overheid heeft deze informatie nog niet gedeeld, evenals de oorzaak van de dood van Sridev. Neil D’Cruze, Senior Wildlife Advisor bij World Animal Protection:

“We zijn er kapot van de dood van Sridevi. Hun recente en zeer emotionele redding was bedoeld om haar een leven te geven weg van de wrede gevangenschap en haar welzijn was onze topprioriteit. We hoopten dat ze de rest van haar leven in een verzorgende en veilige omgeving zou doorbrengen. Op dit moment onderzoeken we wat er met Sridevi is gebeurd en dringen er bij de relevante overheidsinstanties op aan om het transport van de tweede overlevende beer, Rangila, naar het gespecialiseerde reservaat in India zo snel mogelijk te garanderen.”

Trauma
De overheid zegt tevreden te zijn met de leefomstandigheden van Rangila, maar recente videobeelden van in Jawalakhel Zoo laten hem zien terwijl hij gefrustreerd heen en weer loopt en met zijn kop schudt – beide duidelijke tekenen van een psychologisch trauma:

Volgens World Animal Protection is de dierentuin niet uitgerust om de noodzakelijke en juiste zorg voor Rangila te bieden. Manoj Gautam, Jane Goodall Institute of Nepal:

“Het reservaat in Agra is speciaal opgezet voor beren en heeft dierenartsen, verzorgers en het is een faciliteit waar de beren kunnen opbloeien en voor de rest van hun leven worden beschermd. De dierentuin in Kathmandu aan de andere kant is een overvolle faciliteit met slechte omstandigheden. We zijn echt geschokt dat hun leven deze trieste wending heeft genomen.”

World Animal Protection en het Jane Goodall Institute Nepal zijn in onderhandeling met het departement Nationale Parken en Dierenopvang in Nepal, dat heeft laten weten dat ze het Ministerie van Bossen en Bodembescherming zullen benaderen voor goedkeuring om Rangila alsnog over te brengen naar het berenreservaat in India – inclusief het bijbehorende CITES-papierwerk, omdat lippenberen op de lijst staan van bedreigde diersoorten.

Foto: via World Animal Protection

Bron: Press release World Animal Protectionvertaald en bewerkt door AnimalsToday.nl